Jak zamarynować świeże śledzie? Co jeszcze warto wiedzieć?
Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.
Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.
Surowe śledzie możesz marynować, potrzebna będzie Ci tylko odpowiednia marynata.
- Śledzie umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Przełóż śledzie do miski, dodaj pokrojoną cebulę.
- W garnku zagotuj wodę z octem i cukrem, dodaj ziele angielskie i liście laurowe.
Gotuj 10 minut i odstaw do ostygnięcia.
- Zimną zalewą, zalej śledzie.
Skoro już wiesz, jak zamarynować świeże śledzie, wykorzystaj filety śledziowe i wykorzystaj mój sposób nie tylko na święta.
W prosty sposób możesz przegotować śledzie po tatarsku w domu. Jest to potrawa, która gości na naszych stołach przeważnie w okresie świątecznym, ale nie tylko. Śledzie w sosie tatarskim są smaczne jako przekąska w ciągu roku.
Sos na bazie majonezu z dodatkiem drobno pokrojonych warzyw nie musi kojarzyć nam się tylko z jajkiem po tatarsku. W tej wersji świetnie sprawdzi się także ryba, najczęściej jest to śledź. Zatem jak zrobić śledzie po tatarsku?
Filety śledziowe umyj, przełóż do miski i zalej wodą. Tak przygotowana ryba powinna być moczona minimum godzinę, ja zazwyczaj moczę je 2 godziny, wtedy mam pewność, że mięso będzie delikatne.
Gdy ryba już odleży swoje, przekrój filety na mniejsze kawałki tak aby były łatwiejsze do spożycia.
Przyszedł czas na nasz sos tatarski. Gorąco zachęcam aby wykonać go w domu, podczas świąt przyda się do wielu potraw, a jego przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie. Z całą pewnością każdy z Was sobie z nim poradzi.
A zatem przejdźmy do sedna. Tradycyjny majonez wymieszaj z drobno pokrojonym ogórkiem kiszonym, marynowanymi pieczarkami i cebulką dymką, dopraw świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie wymieszaj całość. Zdecydowanie nie ma potrzeby używania soli, śledzie są już wystarczająco słone. Tradycyjny majonez możesz zastąpić wersją light, która będzie charakteryzować się niższą zawartością tłuszczu w swoim składzie. Najlepszą wersją byłoby samodzielne przygotowanie majonezu od podstaw, ale to wymaga odrobiny cierpliwości. Gdy skorzystacie z kupnej wersji też nie stanie się nic złego. Gdy sos tatarski mamy przygotowany, wystarczy wymieszać w nim wcześniej namoczone i pokrojone w mniejsze kawałki śledzie.
I to wszystko, pyszne śledzie gotowe, a przy okazji poznałeś błyskawiczny przepis na domowej roboty sos tatarski.
Koniecznie możesz przygotować też marynowane w occie, najważniejsza jest tutaj zalewa octowa. Sam zadecyduj, które domowe śledzie będą Ci najlepiej smakować.