Jak zamarynować pierś z kurczaka na grilla? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jak zamarynować pierś z kurczaka na grilla? Możesz to zrobić na kilka sposobów. Oto najlepsze pomysły na marynatę do piersi z kurczaka z grilla:
- z oliwą - do oliwy z oliwek dodaj suszone zioła: bazylię, tymianek, oregano, natkę pietruszki, słodką paprykę, czosnek, sól i pieprz. Wlej odrobinę soku z cytryny. Całość wymieszaj i marynuj mięso przez co najmniej 30 minut, a najlepiej kilka godzin.
- jogurtowa - do jogurtu dodaj kmin, słodką i ostrą paprykę, szczyptę cynamonu i sól oraz pieprz. Możesz dodać mieszankę garam masala. Marynuj przez kilka godzin.
- z musztardą - musztardę zmieszaj z olejem lub oliwą, dodaj sól czosnkową, pieprz ziołowy i chili. Marynuj kilka godzin.
- z miodem - zmieszaj miód z sokiem z cytryny, czosnkiem, pieprzem ziołowym i oliwą. Całość marynuj kilka godzin.
Szukasz ciekawego, ale również zdrowego pomysłu na grilla. Przepis na grillowaną pierś z kurczaka sprawdzi się idealnie. Nie wiesz, jak zrobić ją w domu? Koniecznie sięgnij po wyróżnione propozycje na tej stronie. Znajdziesz tam niejeden sprawdzony przepis.
Domowa grillowana pierś to doskonały sposób na zdrowy posiłek. Wystarczy połączyć ją z ulubionymi warzywami, czy na przykład makaronem, by stworzyć smaczny i pełnowartościowy posiłek. Niezwykle istotną częścią przygotowania mięsa jest marynowanie. Dobra i smaczna marynata pozwala na nadanie mięsu odpowiedniego smaku i struktury. Choć na rynku znajdziesz gotowe marynaty do mięsa, to jednak lepiej przygotować marynatę samodzielnie. Ta domowa jest nie tylko pyszna, ale również zdrowa. Dlaczego? Nie zawiera konserwantów, czy wzmacniaczy smaku. Możemy też samodzielnie regulować ilość soli, czy cukru, jeśli chcemy go użyć. Sól w diecie nie powinna być używana w zbyt dużej ilości. Jeśli zjadamy ją w nadmiarze, narażamy się na problemy z układem krążenia, ale również pokarmowym. Sól jest bowiem jednym z czynników zwiększenia prawdopodobieństwa powstania raka żołądka. Zamiast jej dużych ilości, warto więc postawić na zioła i przyprawy, które również nadają całości wspaniałego smaku i charakteru.
Ile czasu należy marynować pierś z kurczaka przed grillowaniem? Mięso należy marynować minimum pół godziny. Najlepszym czasem jest jednak cała doba przed biesiadowaniem. Im dłużej – tym bardziej intensywny smak i aromat. Mięso w marynacie należy kilkakrotnie przemieszać, aby każda jego część nabrała smaku. Nie należy więc skracać marynowania. Choć to długotrwały proces, jest niezwykle ważny.
Marynowanie mięsa to idealny sposób na smaczny i aromatyczny obiad. Marynata to nie tylko intensywny smak, ale i kruchość, delikatność i soczystość mięsa. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia kompozycja i proporcje. Jeśli chcesz przygotować dobrą marynatę, to musisz pamiętać o dobrej jakości, nie tylko mięsa, ale również użytych składników. Mięso powinno być też bardzo świeże. Lepiej nie wykorzystywać marynowania jako sposobu na odświeżenie mięsa, które nie jest już pierwszej świeżości. Dla zdrowia wykorzystuj tylko świeże kawałki.
Grill uwielbia marynaty. Potrawy przyrządzone na grillu mają to do siebie, że stają się wysuszone i często zbyt przypieczone. By tego uniknąć należy przygotować wcześniej marynatę i odpowiednio marynować mięso przed obróbką termiczną.