Jak zamarynować pierś z kaczki? Co jeszcze warto wiedzieć?
Kaczka to mięso, które cieszy się coraz większą popularnością. Wiele osób zastanawia się jednak jak przygotować je, by było naprawdę smaczne. A także jak zrobić odpowiednią marynatę do niego.
Pierś z kaczki to mięso niezwykle smaczne, a przy okazji bardzo wartościowe i wykwintne. Najważniejsze jest jednak jej odpowiednie przygotowanie, czyli marynowanie. A więc jak zamarynować pierś z kaczki?
- Pierś dokładnie umyj i osusz.
- W misce wymieszaj odrobinę soku z pomarańczy, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę miodu, 1 łyżeczkę musztardy, sól, pieprz i sporo oliwy. Oprócz nich do kaczki można wykorzystać majeranek, imbir, anyż
- Kaczkę włóż do miski, dokładnie wymieszaj z marynatą.
- Całość odstaw do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Marynata do kaczki powinna być nieco słodka, a także lekko kwaśna. Kaczka uwielbia wszystkie orientalne przyprawy, dlatego możesz bez obaw dodać je do swojego menu. Przepis na najlepsze dania na bazie kaczki znajdziesz w tym wpisie.
Hodowla kaczki na polskich ziemiach sięga XI wieku, ponieważ wtedy ją udomowiono. Wcześniej bowiem była zwierzęciem dzikim. Polska kuchnia słynęła z kaczych pieczeni oraz szlachetnego rosołu, a na bazie jej krwi powstawała tradycyjna czernina.
Kaczka Charakteryzuje się wyjątkowym i bardziej wyrazistym smakiem. Dobrze przyrządzona cechuje się kruchością oraz jest bardzo soczysta. Najbardziej cenione jest mięso kaczek młodych, których waga nie przekracza dwóch kilogramów. Świetnie nadaje się do faszerowania oraz pieczenia. Aby była świetnym daniem obiadowym, wymaga marynowania w ziołach, takich jak rozmaryn, majeranek oraz jałowiec.
W Polsce największą popularnością cieszą się kaczki Pekin. Są one cenione ze względu na duże rozmiary, a także wysoki procent mięśni. Ten gatunek kaczki może być hodowany w systemie intensywnym, co oznacza, że przebywają w zamkniętych budynkach, przy kontrolowanych temperaturach i oświetleniu. Dzięki temu jej hodowla może odbywać się na dużą skalę.
Czy mięso kaczki jest zdrowe? Ze względu na sporą ilość tłuszczu nie zaleca się jej częste spożywanie, jednak od czasu do czasu może się pojawiać w zdrowym menu. Przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość białka - 100 gram tego mięsa dostarcza aż 28 gram. Jednak dużej ilości białka towarzyszy także wysoka koncentracja tłuszczu, która czyni mięso z kaczki bardziej ciężkostrawnym. Ilość tłuszczu w całej kaczce ze skórą sięga nawet 30%. W piersi ze skórą jest 11 g tłuszczu w 100 g, a w piersi bez skóry – 2,5 g. Kacze mięso to nie tylko dobre źródło białka, ale również składników mineralnych, w szczególności selenu i cynku. Jest to także źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają bardzo dobry wpływ na nasz układ krwionośny. Kacze mięso to dobre źródło białka, fosforu, żelaza, potasu oraz witamin z grupy B, jednak zawiera duże ilości cholesterolu. Aby obniżyć kaloryczność, a tym samym spożycie tłuszczu, wskazane jest jedzenie kaczki bez skórki.
Teraz gdy wiesz już, w czym zamarynować pierś z kaczki, by była smaczna i soczysta, to możesz sięgnąć po pyszne dania na jej bazie. To doskonały pomysł na wykwintny obiad czy kolację. Kaczka wspaniale komponuje się z ziemniakami, kaszą, czy delikatnymi kluskami. Pasuje do niej surówka z cykorii, czy rukoli.