Jak zamarynować karkówkę na grilla? Co jeszcze warto wiedzieć?
Sezon do grillowania jest stosunkowo krótki, dlatego warto wykorzystać go w pełni, koniecznie poznaj mój przepis jak zamarynować karkówkę na grilla, będzie to idealna potrawa dla wszystkich mięsożerców.
Cały sekret idealnie soczystego i kruchego mięsa polega na odpowiednim wcześniejszym przygotowaniu, zatem w czym najlepiej zrobić marynowanie mięsa? Nic prostszego.
- Mięso umyj, osusz i pokrój w plastry.
- Przełóż mięso do miski, dodaj musztardę, ketchup i olej.
- Całość wymieszaj, wsyp przyprawy takie jak tymianek, oregano, czerwona wędzona papryka, ostra papryka.
- Dodaj ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
- Tak przygotowane mięso odstaw do lodówki na kilka godzin.
Po tym czasie nasza idealna karkówka jest pyszna w smaku, kwestia przypraw jest indywidualna, ja jednak stawiam na sporą ilość oliwy z oliwek, czerwoną ostra i wędzoną paprykę, czarny pieprz i sól, nasza prosta marynata jest gotowa.
W podobny sposób karkówkę możesz przygotować na patelni grillowej w domu, jeśli już nie możesz doczekać się kolejnych słonecznych dni. Będzie to idealny pomysł na posiłek dla całej rodziny, sprawdzi się również idealnie dla wszystkich osób na diecie ketogenicznej.
Dieta ketogeniczna, czyli taka, która w dość dużym stopniu ogranicza codzienna podaż węglowodanów przy jednocześnie zwiększonej podaży tłuszczu i białka w naszym codziennym jadłospisie w ostatnim czasie zyskała na popularności. Do głównych źródeł węglowodanów w naszej diecie należą takie produkty jak: pieczywo, kasze, makarony, ryże czy mąka. Racjonalne spożycie węglowodanów w diecie wynosi nawet do 55% zapotrzebowania energetycznego, w tym modelu jednak je radykalnie ograniczamy, aż do 50 g na dzień. Jest to zdecydowanie niewielka ilość.
Ten model żywienia doczekał się swoich przeciwników i zwolenników. Jest to rodzaj diety, mocno eliminacyjnej dlatego budzi wiele kontrowersji. Nikt nie sprzeciwia się, że najlepszym modelem żywienia jest indywidualnie zbilansowana dieta, która zakłada odpowiednia podaż białka, tłuszczy i węglowodanów. Natomiast dieta ketogeniczna oprócz znalezienia się w ostatnich trendach żywieniowych ma swoje zastosowanie w niektórych chorobach np. padaczka.
Zatem, co jeść na diecie ketogennej?
Dieta ketogenna charakteryzuje się eliminacją podaży węglowodanów w diecie do 50 g na dzień, zamiast nich większość stanowią białka i tłuszcze. Do głównych źródeł węglowodanów, które eliminujemy z diety, należą makarony, kasze, pieczywo. Natomiast zwiększamy podaż ryb, awokado, tłustych mięs, orzechów, masła czy śmietany.
Jest to eliminacyjny moedel żywienia, w który najlepiej wejść pod kontrolą dietetyka, w pierwszym etapie stosowania diety keto występuje ketoza, jest to nic innego jak przyśpieszona synteza ciał ketonowych, które produkowane są w naszej wątrobie. Powstają one w wyniku obniżenia poziomu insuliny i rozkładu tłuszczu, które w diecie ketogennej staje się głównym źródłem energii.
Stan ten można już osiągnąć po 2-3 dniach stosowania diety, natomiast przy diecie o jeszcze niższej zawartości węglowodanów do 30 g dziennie, ketoza wystąpi po około tygodniu czasu.
Pomimo sporej eliminacji wielu produktów, dieta ta powinna być urozmaicona i odpowiednio zbilansowana. Jedzenie i posiłki powinny być smaczne i odpowiednio zbilansowane pod kątem makro i mikroskładników. Skoro już wiesz, jak dobrze przyrządzić i przyprawić mięso w swoim domu, postaw na jego przygotowanie i przekonaj się, jak dobra jest karkówka z grilla.