Jak zamarynować boczek do pieczenia? Co jeszcze warto wiedzieć?
Marynowanie to stara metoda konserwacji żywności, głęboko zakorzeniona w polskiej tradycji kulinarnej. Marynowaniu możesz poddać bardzo wiele produktów spożywczych. Zazwyczaj jednak ten sposób obróbki wykorzystywany jest w przypadku mięs, ryb i grzybów.
Boczek bez wątpienia jest jednym z najważniejszych produktów w polskiej kuchni, a jednocześnie jest on najpopularniejszą potrawą, która często gości na stołach Polaków. Pieczony i odpowiednio doprawiony boczek rozpływa się wręcz w ustach i ma niesamowicie głęboki smak. Jednak cały sekret kryje się w skomponowaniu odpowiedniej mieszanki przypraw.
Boczek świetnie nadaje się do pieczenia. Jednak należy go wcześniej odpowiednio przygotować. By mięso było odpowiednio miękkie, konieczne jest jego zamarynowanie. Marynata nadaje bowiem smaku i zmiękcza produkty, zwłaszcza mięso. Dzieje się tak dlatego, że zawarta w niej sól wyciąga wodę obecną w tkankach, ale przekształca też ich budulec – białko. To sprawia, że powierzchnia mięsa staje się bardziej chłonna i woda wciągana jest z powrotem – razem z pełnią smaku przypraw. A więc jak zamarynować boczek do pieczenia?
Marynując mięso, możemy je natrzeć suchą mieszanką przypraw lub przyprawami i ziołami połączonymi z olejem, lub oliwą z oliwek (te mięsa od razu możemy od razu smażyć, piec czy dusić). Najpopularniejsze są marynaty mokre, czyi te na bazie oleju. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, dlatego warto z nich korzystać i z ich dodatkiem piec kawałki mięsa. Najprostszy przepis na marynowanie boczku to:
- Najpierw należy przygotować marynatę, sprawdzona opcja to: oliwę, majeranek, mielony czosnek, sól, pieprz i ostrą paprykę należy zmieszać ze sobą w misce. Możesz dodać swoje ulubione zioła, które podkreślą smak mięsa.
- Boczek włóż do miski z marynatą i dobrze rozsmaruj ją po całym mięsie.
- Miskę szczelnie zakryj i wstaw do lodówki.
- Boczek marynuj co najmniej 1 godzinę, jednak najlepiej 12 godzin.
Tak przygotowany boczek możesz piec.
Zastanawiasz się jak długo marynować? To ile czasu spędzi mięso w zalewie, zależy od preferencji i cierpliwości. Mięso powinno się marynować dość długo. Boczek można również zapeklować, jednak jest to proces długotrwały, dlatego zwykle się go nie wybiera. Peklowanie jest podobne do marynowania, różnica to: zalewa. Marynata do peklowania to solanka. To dlatego, że jej główną bazą jest woda i sól. Pozostałe przyprawy można dodawać według uznania.
Choć marynatę można kupić w każdym sklepie, to jednak najlepsza jest ta domowa. Prosty przepis na marynatę znajdziesz w tym wpisie. Można oczywiście dowolnie go modyfikować. Jeśli lubisz mięso ostre, koniecznie sięgnij po dodatek musztardy, ostrej papryczki i dużej ilości pieprzu. Dzięki temu całość będzie naprawdę smaczna i aromatyczna.
Oczywiście nie małe znaczenie ma również wybranie kawałka boczku do pieczenia w piekarniku. Zawsze najlepiej sprawdza się surowy boczek, który nie jest pozbawiony skóry i żeberek. Dlaczego? Skóra świetnie uchroni mięso podczas pieczenia przed nadmiernym wyschnięciem, a dodatkowo po obróbce termicznej będzie ona chrupiąca i pyszna.