Jak zagęszczać sosy? Co jeszcze warto wiedzieć?
Sos stanowi gesty i zawiesisty płyn, który posiada różne smaki i przygotowywany jest jako dodatek do wielu potraw. Sos mięsny wykorzystywany jest przeważnie jako dodatek do mięs pieczonych. Sosy warzywne z kolei chętnie wykorzystywane są jako dodatek do makaronów. W kuchni możemy przygotować wiele sosów, np. sos grzybowy, sos pomidorowy czy sos koperkowy. Każdy z nich świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu ciekawych dań. Sprawdzony przepis na sosy dobrze wykorzystać do przygotowania pysznych dań obiadowych i nie tylko. Sosy w kuchni chętnie wykorzystywane są jako dodatek do mięs, ryb, makaronów, wędlin, sałatek czy deserów. Sosy możemy podzielić na gorące oraz zimne — sposób zagęszczania będzie zależał od rodzaju sosu, jaki chcemy przygotować.
A więc jak zagęszczać sosy ciepłe? Istnieje kilka sposobów, jednak najczęściej wykorzystuje się mąkę pszenną lub zasmażkę przygotowywaną na bazie mąki oraz tłuszczu. Poniżej opiszę kilka sposobów zagęszczania sosów:
- zagęszczanie sosu mąką pszenną — najczęściej wykorzystuje się ten sposób do zagęszczania sosów mięsnych oraz grzybowych. W tej metodzie należy wymieszać 2 łyżki mąki z niewielką ilością wody i rozwór wlać do wrzącego sosu;
- redukcja nadmiaru wody — w tej metodzie odkryty garnek lub patelnię z sosem należy pozostawić na małym ogniu i mieszać co jakiś czas. Temperatura sprawi, że woda zacznie parować i sos nabierze odpowiedniej konsystencji. W tej metodzie warto zadbać o odpowiednio mały ogień oraz mieszanie sosu, aby się nie przypalił. Jest to prosty, domowy sposób na zagęszczanie sosów;
- blendowaniu sosów na gładki krem — to kolejny łatwy sposób na zagęszczenie sosów warzywnych, przyda się tutaj dobry blender z odpowiednią końcówką;
- dodatek gęstej śmietany — warto wykorzystać dodatek śmietany do sosów grzybowych. Dodatek kilku łyżek gęstej śmietany świetnie zagęści sos oraz doda delikatnie kwaskowaty posmak;
- dodatek zasmażki, którą przygotuje się na bazie masła oraz mąki — to najbardziej popularna metoda do zagęszczania sosów. Aby przygotować zasmażkę na patelni należy rozpuścić odrobinę masła, dodać odrobinę mąki i energicznie mieszać składniki na patelni, aż będzie rumiana. Następnie do zasmażki należy dodać odrobinę sosu, wymieszać i całość przelać do naczynia z sosem. Sos po dodaniu zasmażki należy ponownie zagotować i dokładnie wymieszać.
- dodatek serka mascarpone lub serka topionego — serki należy pokroić na mniejsze kawałki, rozpuścić w odrobinie gorącego sosu i wlać do pozostałej części sosu. Sos następnie należy zagotować i dobrze wymieszać. Dodatek serków nie tylko zagęszcza sosy, ale dodatkowo wzmocnią jego smak.
Podsumowując: wiesz już, czym zaklepać sos (czyli zagęścić mąką pszenną z wodą). Mąka pszenna chętnie wykorzystywana jest w kuchni, ponieważ posiada wiele właściwości oraz zastosowań. Do zagęszczania sosów najlepiej wykorzystać sposób z redukcją nadmiaru wody — nie jest to zbyt szybki sposób na zagęszczenie sosu, ale nie podnosi on wartości kalorycznej danego sosu, ponieważ nic do niego nie dodajemy, a jedynie odparowujemy nadmiar wody.