Jak zagęszczać sosy?

Istnieje kilka sposobów na zagęszczenie sosów przygotowywanych na ciepło i możemy do nich zaliczyć:
- dodatek mąki pszennej lub ziemniaczanej — tej metodzie należy wymieszać 2 łyżki mąki z niewielką ilością wody i rozwór wlać do wrzącego sosu;
- redukcję nadmiaru wody — odkryty garnek lub patelnię z sosem należy pozostawić na małym ogniu i mieszać co jakiś czas, aby sos uzyskał odpowiednią konsystencję;
- blendowaniu sosów na gładki krem;
- dodatek gęstej śmietany — dodatek kilku łyżek gęstej śmietany świetnie zagęści sos (warto dodawać po łyżce śmietana i sprawdzać, czy sos ma odpowiednią konsystencję);
- dodatek zasmażki, którą przygotuje się na bazie masła oraz mąki — zasmażkę przygotuj na niewielkiej ilości roztopionego na patelni masła z dodatkiem 2-3 łyżek mąki, następnie zasmażkę wymieszaj z odrobiną sosu, wymieszaj i dodaj do pozostałego sosu.
- dodatek serka mascarpone lub serka topionego - serki należy pokroić na mniejsze kawałki, rozpuścić w odrobinie gorącego sosu i wlać do pozostałej części sosu.
Sosy zimne warto przygotowywać na gęstych jogurtach.