Jak zagęścić zupę pomidorową? Co jeszcze warto wiedzieć?
Tradycyjna zupa pomidorowa to jeden z najbardziej popularnych dań, które towarzyszą w polskich domach nie tylko od święta. Jedni z nas wolą zupę pomidorową bez zagęszczania jednak są zwolennicy, nieco bardziej gęstej zupy dlatego koniecznie dowiedz się jak zagęścić zupę pomidorową.
- Dodaj stopniowo śmietanę 18% i zagotuj zupę.
- łyżki mąki wymieszaj w szklance z wodą i stopniowo dodawaj do zupy.
Skoro już wiesz, jak zabielić zupę pomidorową koniecznie spróbuj ja przygotować i wykorzystaj mój prosty przepis.
Sam widzisz, że dzięki śmietanie czy mące szybko i łatwo zagęścisz zupę, nie tylko pomidorową
Zupa ta doczekała się wielu modyfikacji, dzisiaj poznaj mój sprawdzony przepis na zupę pomidorową z mozzarellą, delikatny ser doda nieco lekkości i charakterystycznego smaku całej potrawie.
Do przygotowania zupy będzie Ci potrzebna spora porcja świeżych warzyw takich jak: marchew, ziemniaki, cebula i czosnek. Dodatkowo pomidory w puszce i ser mozzarella.
Możesz skorzystać z pomidorów w wersji krojonej lub w całości, wtedy będzie konieczne ich pokrojenie lub zmiksowanie. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań, obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zwiększyć nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.
Zatem, jak zrobić zupę pomidorową z mozzarellą?
Wystarczy, że na rozgrzanym oleju rzepakowym lub oliwie z oliwek krótko zeszklisz drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Następnie dodaj obrane i pokrojone w małą kostkę warzywa, całość wymieszaj, wrzuć liść laurowy i ziele angielskie. Zalej całość niewielką ilością bulionu. Możesz skorzystać z bulionu warzywnego dobrej jakości w szklanym słoiczku. Nie polecam przygotowywać bulionu z kostek rosołowych.
Jeśli nie masz dobrego jakościowo bulionu pod ręką, zalej warzywa szklanką wody.
Gdy te zmiękną, dodaj pomidory z puszki, a całość dopraw do smaku. Postaw na sporą ilość świeżych ziół takich jak: tymianek, oregano, bazylia oraz wyrazistych przypraw.
Gotuj zupę jeszcze przez 20 minut, tak aby pomidory rozpadły się, a wszystkie składniki ze sobą połączyły. Na koniec dodaj ser mozzarella.
Sam widzisz, jaki to prosty przepis na obiad, poradzi sobie. Z nim nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. w ciągu niecałej godziny przygotujesz wegetariański posiłek. Skoro już wiesz, jak zrobić zupę pomidorową i czym zagęścić, koniecznie przygotuj ją na posiłek dla całej rodziny
Będzie to świetny pomysł na lunch lub na obiad dla całej Twojej rodziny.