Jak zagęścić sos mąką? Co jeszcze warto wiedzieć?
Sosy są wspaniałą opcją na urozmaicenie posiłków. Pasują do wielu potraw:
- mięs,
- ryb,
- makaronu,
- ryżu i kasz,
- zapiekanek.
Ich wykorzystanie jest niemal nieograniczone. Dobry sos pozwala wydobyć smak całej potrawy, urozmaicić go, ale do tego potrzebny jest naprawdę wyjątkowy produkt. Jak zrobić naprawdę smaczny sos? Warto najpierw wybrać dobre składniki. Najlepiej te dobrej jakości, które wzbogacą smak dania. Podobnie z przyprawami. To nieprawda, że dobry sos potrzebuje jak największej ilości przypraw. Wszystkie składniki powinny do siebie pasować, dlatego sięganie po produkty, które nie do końca łączą się z innymi, użytymi nie jest dobrym pomysłem. Ze względu na rodzaj użytych składników będzie różniła się też gęstość sosu. Oczywiście nie da się określić jednej właściwej konsystencji dla wszystkich rodzajów sosów. Wiele zależy od tego, jakiego typu jest to sos, z jakich składników go przygotowujemy i do jakiego dania oraz produktów ma pasować. Jednak jak wiadomo, dobry sos nie może być zbyt rzadki. Wtedy nie będzie trzymał się potrawy, dobrze ją otulając. Jednak nawet jeśli pierwotnie sos nie jest zbyt gęsty, można to zmienić. Wystarczy przygotować odpowiednią zaklepkę.
Zagęszczanie sosu jest niezwykle proste. Najczęściej stosowaną metodą jest jego zagęszczanie przy pomocy mąki. Dodanie mąki lub zasmażki do sosu to metoda stosowana od lat przez gospodynie domowe. A więc jak zagęścić sos mąką? Oto sprawdzony sposób:
- Do miseczki lub kubka wzuć 2 łyżki mąki i dodaj 100 ml zimnej wody. Powstanie wtedy tak zwana zaklepka. Całość dokładnie wymieszaj, tak nie było żadnych grudek.
- Do mąki dodaj łyżkę sosu i wymieszaj.
- Mieszaninę wlewaj powoli do gotującego się sosu. Dokładnie mieszamy, żeby mąka równomiernie rozeszła się po garnku. Gotujemy całość przez kilka minut, do zgęstnienia.
Sos można zagęścić zarówno mąką ziemniaczaną, jak i pszenną. To dokonały pomysł na zagęszczenie sosów, które są zbyt rzadkie. Sos można też zaprawić śmietaną, jednak jest to opcja dość kaloryczna, dlatego nie będzie polecana dla wszystkich. Alternatywą dla osób uczulonych na gluten lub chcących go unikać, jest zaklepka do sosu z mąką kukurydzianą, ryżową lub ziemniaczaną. Mąka ziemniaczana będzie o tyle lepsza, że łatwiej jest przy jej pomocy zagęścić różnego rodzaju sosy. W rezultacie będziemy potrzebować mniej tej mąki niż przykładowo pszennej.
Czy można zagęścić sos bez użycia mąki? Jak najbardziej! Jeżeli nie chcemy zagęszczać sosu żadnymi dodatkowymi składnikami, najlepiej zmienić jego konsystencję poprzez redukcję wody. W tym celu przelewamy sos do osobnego garnka i gotujemy tak długo, aż zmniejszy swoją objętość. Główną wskazówką do tego sposobu jest to, że nie możemy przykrywać sosu pokrywką. Jeśli nie chcemy do naszego sosu dodawać mąki czy innych zagęstników to jest to jeden z najlepszych sposobów w takiej sytuacji.
Teraz gdy już wiesz, jak zaciągnąć sos mąką, możesz z powodzeniem wykorzystywać tę umiejętność podczas codziennego gotowania. Ten prosty trik pozwoli ci zagęścić wszystkie sosy. A jeśli szukasz ciekawych inspiracji na pyszne sosy, koniecznie zajrzyj do propozycji wymienionych w tym wpisie. Dzięki nim każde danie staje się naprawdę ciekawe.