Jak zagęścić gulasz?

Istnieje kilka sposobów, żeby zagęścić gulasz. Najczęściej wykorzystuje się dodatek mąki pszennej wymieszaną z odrobiną wody lub przygotowuje się zasmażkę na bazie mąki oraz tłuszczu i dodaje do potrawy.
Poniżej opiszę kilka sposobów zagęszczania gulaszy:
- zagęszczanie gulaszu przy pomocy mąki pszennej — najczęściej wykorzystuje się ten sposób do zagęszczania wielu potraw, w tym gulaszy. Aby zagęścić potrawę tą metodą wymieszaj kilka łyżek mąki z niewielką ilością wody. Rozwój dodaj do gulaszu i ponownie zagotuj gulasz.
- dodatek gęstej śmietany — warto wykorzystać dodatek śmietany zagęszczenia gulaszu. Dodatek kilku łyżek gęstej śmietany świetnie zagęści potrawę. Śmietanę przed dodaniem należy zahartować z odrobiną ciepłego wywaru z gulaszu, a następnie dodanie go do całej potrawy. Zagęszczenie gulaszu śmietaną wpłynie również na jego smak — będzie ona delikatniejszy i bardziej kremowy.
- dodatek zasmażki, którą przygotowuje się na bazie masła oraz mąki — to najbardziej popularna metoda do zagęszczania wielu potraw. Aby przygotować zasmażkę na patelni należy rozpuścić odrobinę masła, dodać odrobinę mąki i energicznie mieszać składniki na patelni, aż zasmażką stanie się rumiana. Następnie do zasmażki należy dodać odrobinę wrzącej wody lub wywary z gulaszu, wymieszać i całość przelać do naczynia z gulaszem. Gulasz należy ponownie zagotować.
- redukcja nadmiaru wody — w tej metodzie odkryte naczynie należy pozostawić na małym ogniu i mieszać co jakiś czas. Temperatura sprawi, że woda zacznie parować i gulasz zgęstnieje. W tej metodzie warto zadbać o odpowiednio mały ogień oraz mieszanie potrawy co jakiś czas, aby się nie przypaliła.
- blendowanie warzyw z gulaszu na gładki krem — to kolejny łatwy sposób na zagęszczenie gulaszu. Warzywa wyciągnij z gulaszu lub ugotuj je w osobnym naczyniu i zblenduj bez wody na gładką masę. Taką masę warzywną dodaj do gulaszu i dokładnie wymieszaj. Dodanie blindowanych warzyw sprawi, że gulasz będzie bardziej gęsty.