Jak zabielić zupę? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jesteś w trakcie przygotowywania zupy, ale nie wiesz, jak ją zabielić?
Koniecznie poznaj mój sprawdzony sposób i dowiedz się jak zabielić zupę, będą Ci potrzebne tylko podstawowe składniki takie jak śmietana i odrobina mąki.
- Opakowanie śmietany przełóż do miski.
- Dodaj odrobinę wody i 3 łyżki mąki.
- Całość wymieszaj i dodaj odrobinę ciepłej zupy.
- Wlej całość do zupy i zagotuj.
Sam widzisz, jak proste jest zabielanie zupy, dlatego, jeśli będziesz musiał przygotować ją w ten sposób, zapamiętaj ten przepis na zabielanie śmietaną.
Tak naprawdę każda domowa zupa może być zabielona, dlatego zadecyduj o jej rodzaju i przygotuj w domu.
Może przypadnie Ci do gustu moja zupa gołąbkowa, jest to idealny pomysł na ciepły i rozgrzewający obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny.
Dzisiaj przedstawię Ci mój sprawdzony przepis na zupę gołąbkową. Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Moja pyszna zupa gołąbkowa powstanie z młodej kapusty, warzyw i będzie z mięsem mielonym. Dlatego będzie to bardzo treściwe i dodające energii danie.
Oprócz tego do jej przygotowania będziesz potrzebować oliwę z oliwek, czosnek, cebula, pomidory, marchew.
Duża różnorodność warzyw w zupie wzbogaci ją o cenne witaminy. Nie zapominaj o dodatku cebuli i czosnku, są to warzywa o działaniu antywirusowym i antybakteryjnym, spożywanie ich pozwoli zwiększyć nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.
Warto dodać, że kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, K, czyli antyoksydantów, które pełnią ważną rolę w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń.
Przygotowanie zupy jest bardzo proste, zaczniemy od podsmażenia mięsa na patelni z odrobiną oleju. Postaw na aromatyczne i rozgrzewające przyprawy.
W tym czasie w garnku rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć drobno pokrojoną cebulę i czosnek, delikatnie zeszklij.
Następnie dodaj pokrojone w kostkę warzywa, kapustę przekrój na pół, usuń głąb i drobno poszatkuj. Krótko podsmaż, zalej bulionem i gotuj przez około 30 minut, do momentu, aż warzywa nie zmiękną. Na końcu wlej pomidory z puszki i wymieszaj. Po chwili dodaj wcześniej przygotowane mięso. Pyszna zupa gołąbkowa jest gotowa do spożycia.
W moim przepisie dodaje mięso do środka zupy, jeśli chcesz, możesz przygotować pulpety i zalać je zupą dopiero na talerzu.
Zupa gołąbkowa z pulpetami jest tak samo pyszna, jak moja wersja. Nie ma znaczenia, jakiego rodzaju mięsa użyjesz, jeśli wolisz nieco chudszą wersję postaw na łopatkę wieprzową. Jeśli zależy Ci na głębokim smaku, za który odpowiada tłuszcz postaw na bardziej tłuste mięso np. karkówka mielona.
Skoro już wiesz, jak zrobić zupę gołąbkową i czym zabielić zupę postaw na swoją ulubioną i przygotuj ją dla całej rodziny. Możesz postawić na moją propozycję, ale też na zupę pomidorową czy ogórkową.