Jak wysuszyć pomarańcze? Co jeszcze warto wiedzieć?
Suszone pomarańcze stanowią pomysł na doskonałą dekorację świątecznego stołu. Są piękne, a przy okazji naprawdę wspaniale pachną. Jednak Jak wysuszyć pomarańcze, by były odpowiednio przygotowane? Oto sprawdzony sposób:
- Pomarańcze dobrze wyszoruj i wytrzyj.
- Pomarańcze pokrój w plastry. Pamiętaj, by nie były zbyt grube, około 0,5 cm.
- Pomarańcze możesz wysuszyć na dwa sposoby:
- w piekarniku: w temperaturze około 80 stopni C, przez około 5 godzin, przy włączonym termoobiegu,
- w suszarce do owoców: w temperaturze od 40 do 70 stopni C, zabierze to około 4 do 6 godzin.
Owoce możesz również suszyć na kaloryferze, jednak jest to metoda niezwykle czasochłonna.
Suszenie pomarańczy w domu to proces, który pozwala na stworzenie przepięknych i w pełni ekologicznych domowych dekoracji. Pewnie zastanawiasz się, ile czasu zabiera ich dokładne wysuszenie. Cóż, na pewno jest to dość długotrwały proces. Pomarańcze muszą pozbyć się całej wody, by stały się suche, ale również, by ich dłuższe przechowywanie było możliwe, dlatego czas suszenia zależy od użytego sprzętu i ich grubości. Niezwykle ważna jest też temperatura suszenia. W suszarce do owoców nie musisz się o nią martwić, zwykle jest ustawiona automatycznie, dzięki czemu Twoje owoce na pewno będą odpowiednio przygotowane. Jeśli korzystasz z piekarnika, to pamiętaj, by nie wybierać zbyt wysokiej temperatury. Nie da się wysuszyć owoców w np. 200, czy nawet 100 stopniach C. W tak wysokich temperaturach Twoje pomarańcze niestety mogą się przypalić, co sprawi, że nie będą już tak pięknie się prezentować.
Najlepiej sprawdzają się do tego soczyste, świeże pomarańcze. Oprócz pomarańczy możesz też wykorzystać inne cytrusy. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać także cytryny, limonki, czy grejpfruty. To pozwoli uzyskać naprawdę kolorowe ozdoby, które wspaniale zaprezentują się na stole, w świątecznych kompozycjach. Tak przygotowane owoce możesz też używać do dekoracji prezentów, czy choinki. Sprawdzą się również jako niecodzienna dekoracja pysznych wypieków świątecznych. Takie ozdoby się nie tylko ekologiczne, ale również sprawiają, że całe pomieszczenie wspaniale pachnie.
Jak przechowywać suszone pomarańcze? Po pierwsze znajdź odpowiednie pojemniki - najlepiej szklane, dobrze by były z ciemnego szkła - możesz owoce przechowywać w słoikach. Sprawdzą się również metalowe. Muszą posiadać przykrywki. Nie przechowuj pomarańczy w pojemnikach plastikowych ani papierowych torebkach, gdyż łatwo zmiękną. Po drugie, pamiętaj, by trzymać pojemniki w miejscu zaciemnionym i zimnym. Pojemnik z suszonymi owocami należy postawić w ciemnym i suchym miejscu, najlepiej w temperaturze pokojowej. Wilgoć, wysoka temperatura, powietrze oraz światło sprawiają, że suszone owoce łatwo się psują i pleśnieją, a tego chcemy uniknąć. Pleśń z nich, choć stanowią dekorację, może przenikać do jedzenia, jeśli używamy ich jako dekoracji pożywienia, co negatywnie wpłynie na zdrowie. Toksyny z pleśni kumulują się w produktach, ale również w organizmie, prowadząc do niebezpiecznych chorób. Warto więc zadbać o ten aspekt.