Jak wykorzystać kiszone buraki? Co jeszcze warto wiedzieć?
Wielu z nas nie wie, do czego używać buraki i nie włącza ich oraz przetworów z tych cennych warzyw do swojego codziennego jadłospisu, a to duży błąd. Buraki to cenne warzywa, które są bardzo zdrowe i korzystnie wpływają na nasz organizm. Buraki czerwone swoje właściwości zdrowotne zawdzięczają betalainom. Dzięki nim nasza odporność staje się lepsza, wolniej łapiemy infekcje, dodatkowo wyganiają wolne rodniki z naszego organizmu, co zapobiega tworzeniu się procesom kancerogennym i mutagennym. Już jedna szklanka soku z buraków potrafi uchronić nas przed katarem, uwolni nas od zgagi, a także obniży ciśnienie krwi. Dlatego zaleca się spożywanie soku z buraków sportowcom i osobom aktywnym fizycznie, ponieważ są w stanie poprawić wydolność organizmu. Buraki są rzadko wykorzystywane przez nas w kuchni, najprawdopodobniej przez ich problematyczne przygotowanie. Wielu z nas kojarzy je z bałaganem w kuchni i zafarbowanymi rękoma. Jeśli decydujemy się na obróbkę buraków, warto pamiętać o zabezpieczeniu ubrania i założenia jednorazowych rękawiczek, dzięki temu nasza skóra nie ucierpi. Jeśli nie chcesz spożywać ich w całości, koniecznie przekonaj się jak kisić buraki i co zrobić z burakami po ukiszeniu.
- Buraki obierz z łupin i pokrój na mniejsze kawałki.
- Przełóż buraki do słoika, dodaj ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie.
- Zalej wodą z solą.
- Szczelnie zakręć słoiki i odstaw na 5 dni.
Po tym czasie kiszone buraki są gotowe do spożycia.
Buraki w tej postaci możesz użyć do takich potraw jak:
- surówka z kiszonych buraków z cebulą,
- sok z kiszonych buraków,
- sałatka z nasionami słonecznika i kiszonymi burakami,
- zupa z kiszonych buraków,
- słupki kiszonych warzyw z hummusem.
Czerwone buraki pod każdą postacią będą smaczne i zdrowe dlatego tak ważne jest, aby je włączać do naszej diety tak często, jak to tylko możliwe.
Buraki możesz włączać do swojej diety nie tylko w stałej postaci, ale też w postaci płynnej np. jako zakwas z buraków czy sok.
Jeśli chcesz przygotować posiłek z gotowanymi burakami, pamiętaj o odpowiednim zabezpieczeniu skóry, ponieważ sok z buraków silnie farbuje.
Tak przygotowane buraki będą dobre nie tylko do sałatek, dania obiadowego czy barszczu. Jeśli jednak nawet z tymi wskazówkami nie chcesz samodzielnie przygotowywać buraków postaw na kupne buraki, które są już wcześniej ugotowane. Warto włączyć buraki też w formie płynnej, jak np. sok z buraków czy zakwas z buraków, który ostatnio staje się popularny wśród osób, które dbają o swoją odporność.
Zakwas buraczany sprawdzi się też jako dodatek do zupy idealnej na święta, ale nie tylko. Postaw na rozgrzewającą i pełną warzyw zupę na co dzień. Dzięki większej ilości zakwasu buraczanego śmiało przygotujesz szybki i pożywny obiad w krótkim czasie. Warto też postawić na codzienne spożywanie zakwasu w formie napoju, wystarczy, że rozcieńczysz go z odrobiną wody i najlepszy, zdrowy napój jest gotowy. Zachęcam do spożywania zakwasu z buraków szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Będzie to idealny pomysł na zwiększenie swojej odporności, zakwas możesz również podawać swoim dzieciom i najmłodszym członkom rodziny.
Dlatego powinniśmy wykorzystać buraki w każdej możliwej formie, wyjdzie Ci to zdecydowanie na dobre. Są one bogatym źródłem składników mineralnych, takich jak cynk magnez czy potas. Zawierają one też spore ilości żelaza, które jest niezwykle ważne dla osób z niedokrwistością, zawierają też fosfor oraz wiele witamin z grupy B, witaminy C, A, E, K. Skoro już wiesz, jak wykorzystać kiszone buraki, koniecznie przygotuj wybraną potrawę w swoim domu.