Jak wyklarować rosół? Co jeszcze warto wiedzieć?
Zupa stanowi płyną lub półpłynną potrawę, która zazwyczaj ma postać wywaru, który powstaje podczas gotowania różnych składników. Rosół to zupa przygotowywana na bazie wywaru mięsno-warzywnego. Zupy tej nie zagęszcza się. W dalszej części poznasz sprawdzony sposób na mętny rosół i dowiesz się co zrobić, żeby był klarowny. Rosół często podawany jest z makaronem na obiad niedzielny. Rosół możesz podać także z dodatkiem klusek lanych. Sprawdzony przepis na domowy rosół jest dość prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego.
A jak gotować dobry rosół? Na początek przygotuj 1,5 kg mięsa z kurczaka, 2 duże marchewki, 1 mały korzeń pietruszki, 1 średnią cebulę, pół pora, ćwierć średniego selera, 2,5 litra wody, natkę pietruszki, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, pieprz oraz dwie płaskie łyżeczki soli. Marchew obierz i przekrój na pół, korzeń pietruszki oraz seler obierz. Cebulę obierz, przekrój na pół i podpiecz nad ogniem. Pora dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki. W garnku umieść mięso z kurczaka, wcześniej przygotowane warzywa, liście laurowe oraz ziela angielskie. Następnie do garnka dodaj wodę. Garnek przykryj przykrywką i gotuj wywar na małej mocy palnika. Co jakiś czas zbierz szumowiny z wierzchu zupy. Rosół gotuj przez około 2 godziny. Po tym czasie dodaj sól. Rosół gotuj przez kolejne 30 minut. Z rosołu wyciągnij warzywa oraz mięso, a sam rosół przecedź przez sito do drugiego garnka. Gotowy rosół podaj z ugotowanym makaronem oraz posiekaną natką pietruszki.
A jak wyklarować rosół? Poznaj kilka rad, aby przygotować klarowny rosół:
- Mętny rosół możesz klarować białkiem jaja kurzego. Do gotującego się rosołu dodaj 1-2 białka, białko podczas ścinania wchłonie część tłuszczu.
- Rosół możesz wyklarować również przy pomocy cebuli. Cebulę należy dodać w całej łupinie, uprzednio opalając ją nad ogniem. Dodanie cebuli sprawia, że rosół na bardziej wyrazisty smak oraz jest klarowny.
- Rosół możesz także wyklarować z wykorzystaniem kostek lodu. Zupę pozostaw do wystygnięcia, dodaj do niej kilka kostek lodu - na powierzchni wywaru powinien pozostać tłuszcz, który będzie łatwiejszy do usunięcia.
Mięso drobiowe, z którego najczęściej tej przygotowywany jest rosół, to doskonałe źródło łatwoprzyswajalnego białka zwierzęcego. Odpowiednia podaż białka jest bardzo ważne, ponieważ jego odpowiednia ilość jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Białka w organizmie wykorzystywane są między innymi do produkcji hormonów oraz enzymów, do odbudowy uszkodzonych tkanek. Szczególną uwagę należy zwrócić na podaż białka w diecie dzieci w okresie wzrastania.
Podsumowując: wiesz już czym wyklarować rosół. Klarowanie rosołu ma na celu pozbycie się wszystkich zmętnień. Pyszny rosół świetnie sprawdzi się jako smaczny obiad dla całej rodziny. Najlepszy rosół często podawany jest jako pierwsze danie podczas wielu uroczystości, np. podczas chrzcin. Rosół jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.