Jak wygląda seler?

Jak wygląda seler
Jak wygląda seler
ikona podziel się
Opublikowano: 25.07.2023 r., 20:42 | Autor: Oliwia Gawron

Seler to klasyczne warzywo, które często jest wykorzystywane przez nasze mamy i babcie w kuchni. Ma ono niezwykle dużo cennych witamin i składników odżywczych. Dodatkowo nadaje niesamowitego aromatu.

Jednak jak wygląda seler?

Jest to dość duże warzywo o nieregularnym kształcie, w środku jest biały, a na zewnątrz ma delikatną, brązową skórkę, którą zazwyczaj usuwamy.

Jak wygląda seler? Co jeszcze warto wiedzieć?

Seler to jedno z podstawowych warzyw w polskiej diecie, jednak można się pomylić w jego wyborze. Zatem, jak wygląda seler?

Jest to dość duże warzywo o nieregularnym kształcie, w środku jest biały, a na zewnątrz ma delikatną, brązową skórkę, którą zazwyczaj usuwamy.

Seler to klasyczne warzywo, które często jest wykorzystywane przez nasze mamy i babcie w kuchni. Ma ono niezwykle dużo cennych witamin i składników odżywczych. Dodatkowo nadaje niesamowitego aromatu.

Seler korzeniowy często jest pomarszczony i ma delikatne korzenie. Natomiast seler naciowy jest zupełnie inny, jest on zielony, chrupki i delikatnie twardy.

Skoro już wiesz, czym się charakteryzuje seler ogrodowy, wiesz, jakie ma wartości odżywcze, właściwości i wiesz, jak odróżnić nać selera od selera ogrodowego wykorzystaj go do mojego dzisiejszego przepisu. Koniecznie ją wykorzystaj w swojej kuchni.

Aby upewnić się czy wybrałeś dobry seler, warto go powąchać, jak pachnie seler?

Ma on charakterystyczny i intensywny zapach, który można opisać jako świeży, ziołowy i lekko korzenny. Zapach selera może być dość wyczuwalny, zwłaszcza gdy roślina jest świeżo przetarta lub krojona. Idealnie będzie pasować do ryby po meksykańsku, którą zapewne zna każdy z nas lub chociaż widział u babci w domu. Danie możesz przygotować bezpośrednio na obiad lub kolację.

Mój przepis idealnie sprawdzi się na rodzinne popołudnie, przygotowanie go zajmie Ci nie wiele czasu i co ciekawe.

Co do rodzaju ryby śmiało zdecyduj sam. Postaw na swój ulubiony rodzaj ryb.

Zatem jak zrobić rybę po meksykańsku?

Obtocz rybę w mące i usmaż na patelni, z każdej strony na złocisty kolor.

Następnie na osobnej patelni podsmaż warzywa i ananas, idealnie on pasuje do tej potrawy, przełamuje wytrawny smak swoją słodkością. Jeśli wolisz rybę na ostro, dodaj do warzyw papryczkę chili lub postaw na ostrzejsze przyprawy. Gotową rybę przełóż do szklanego naczynia i zalej zalewą warzywną z ananasem. Odstaw danie nich ostygnie, a następnie wstaw do lodówki. Za godzinę ryba będzie dobra do spożycia, zazwyczaj je się ją na zimno.

Skoro już wiesz, na co jest dobry seler i jakie ma właściwości, koniecznie wykorzystaj go do mojego dzisiejszego przepisu.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto