Jak wygląda pietruszka? Co jeszcze warto wiedzieć?
Pietruszka to jedno z podstawowych warzyw w polskiej diecie, jednak można się pomylić w jej wyborze. Jak wygląda pietruszka i jak ją rozpoznasz w sklepie?
Często może być mylona z pasternakiem lub białą rzodkiewką.
Klasyczna pietruszka charakteryzuje się białym środkiem, delikatnie brązową skórką, którą przed jej spożyciem obieramy.
Pietruszka często jest pomarszczona i ma delikatne korzenie.
Skoro już wiesz, jak wygląda korzeń pietruszki, koniecznie ją wykorzystaj w swojej kuchni.
Warto wspomnieć, że ma ona długie, dość cienkie, zielone liście, które nazywamy natką pietruszki. Pietruszka naciowa ta zaś zawiera duże ilości witaminy C. Zatem, jeśli już wiesz
jak odróżnić pietruszkę od pasternaku wykorzystaj ją do mojego dzisiejszego przepisu.
Ryba po meksykańsku to potrawa, którą zapewne zna każdy z nas lub chociaż widział u babci w domu. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na rybę po meksykańsku w trochę takiej naszej polskiej wersji. Nie będzie to przepis z czerwoną fasolą, na co mogłaby wskazywać nazwa potrawy, ale będzie to połączenie ryby z ananasem. Danie możesz przygotować bezpośrednio na obiad lub kolację, ale nic nie stoi na przeszkodzie przygotowania jej w większej ilości w zalewie i przechowywania przez dłuższy czas w szklanych słoikach.
Mój przepis idealnie sprawdzi się na rodzinne popołudnie, przygotowanie go zajmie Ci nie wiele czasu i co ciekawe. Rybę po meksykańsku możesz podawać bez żadnych dodatków. Delikatny filet z ryby w towarzystwie chrupiących i delikatnych warzyw w słodko ostrej zalewie zdecydowanie wystarczą. Jeśli jednak chcesz dodać dawkę węglowodanów postaw na gruboziarnistą kaszę lub pieczywo, najlepiej żytnie na zakwasie bądź inne o dobrym składzie.
Co do rodzaju ryby śmiało zdecyduj sam. Postaw na swój ulubiony rodzaj ryb. Ja zdecydowałam się na dorsza, jest to delikatna, chuda ryba o białym mięsie, która idealnie sprawdza się w tej potrawie. Ale nic nie stoi na przeszkodzie abyś skorzystał z innego rodzaju. Dobrze jakby była to chuda, morska ryba. Dostarczają one do naszego organizmu wiele witamin i składników mineralnych, dodatkowo ryby są źródłem niezwykle cennych kwasów omega 3. Dlatego warto pamiętać o regularnym spożywaniu ryb i włączaniu ich do naszego codziennego sposobu żywienia.
Zatem jak zrobić rybę po meksykańsku?
Nic trudnego, zaopatrz się w ulubiony rodzaj ryb, niech to będą filety, będzie zdecydowanie łatwiej je przygotować. Obtocz rybę w mące i usmaż na patelni, z każdej strony na złocisty kolor.
Następnie na osobnej patelni podsmaż warzywa i ananas, idealnie on pasuje do tej potrawy, przełamuje wytrawny smak swoją słodkością. Jeśli wolisz rybę na ostro, dodaj do warzyw papryczkę chili lub postaw na ostrzejsze przyprawy. Gotową rybę przełóż do szklanego naczynia i zalej zalewą warzywną z ananasem. Odstaw danie nich ostygnie, a następnie wstaw do lodówki. Za godzinę ryba będzie dobra do spożycia, zazwyczaj je się ją na zimno.
Skoro już wiesz, jak poznać pietruszkę i jak wygląda natka pietruszki, koniecznie włącz ją do swojej diety.