Jak wędzić ser?

Nie ma nic lepszego niż domowe dodatki do pieczywa na śniadanie w gronie Twojej rodziny lub znajomych. Dlatego koniecznie dowiedz się jak wędzić ser i zaserwuj go swoim bliskim.

Sposób wędzenia sera zależy od jego rodzaju.

1. Jeśli chcesz wędzić ser typu camembert, zajmie Ci to około 3 godzin, temperatura wędzenia powinna wynosić około 30 stopni.

2. Ser typu włoskiego wędź w temperaturę około 50 stopni przez 4 godziny.

Najdłuższego czasu wędzenia wymaga ser żółty, potrzebuje on w wędzarni, aż 5 godzin w temperaturze 30 stopni.

Zobacz pytania podobne do jak wędzić ser?

To może wydać Ci się interesujące

Jak wędzić ser? Co jeszcze warto wiedzieć?

Nie ma nic lepszego niż domowe dodatki do pieczywa na śniadanie w gronie Twojej rodziny lub znajomych. Dlatego koniecznie dowiedz się jak wędzić ser i zaserwuj go swoim bliskim.

Sposób wędzenia sera zależy od jego rodzaju.

1. Jeśli chcesz wędzić ser typu camembert, zajmie Ci to około 3 godzin, temperatura wędzenia powinna wynosić około 30 stopni.

2. Ser typu włoskiego wędź w temperaturę około 50 stopni przez 4 godziny.

Najdłuższego czasu wędzenia wymaga ser żółty, potrzebuje on w wędzarni, aż 5 godzin w temperaturze 30 stopni.

Sam widzisz, że domowy ser wędzony nie wymaga wielkiego przygotowania, jednak warto uzbroić się w cierpliwość. Jeśli masz możliwość, przygotuj ser w przydomowej wędzarni.

Skoro już znasz mój sprawdzony przepis na wędzony ser, przygotuj go w domu. Dlatego zdecyduj jaki ser do wędzenia idealnie sprawdzi się na Twój posiłek. Będzie to idealny dodatek do śniadania w towarzystwie jajek i szparag, na które rozpoczyna się sezon.

Nie ma nic lepszego niż połączenie świeżych gotowany, pełnych witamin warzyw z solidną porcją białka, która zapewni Ci sytość i energię na resztę dnia. Szparagi z jajkiem sadzonym to moja dzisiejsza propozycja. Jeśli nie dodasz do tego dania pieczywa, nie będzie ono zawierało większej ilości węglowodanów, po których niekiedy czujemy się ociężali i ospali. Jeśli jajko sadzone ze szparagami ma posłużyć za inny rodzaj dania postaw na inne dodatki. Mogą to być ziemniaki, które w okresie wiosenno-letnim są młode i delikatne. Niekiedy nawet nie trzeba ich obierać tylko bardzo dokładnie umyć pod wodą i ugotować.

Przepis na szparagi z jajkiem sadzonym to szybkie i pyszne danie, które przygotujesz w 10 minut. Zatem jak zrobić szparagi z jajkiem sadzonym?

Do garnka wlej wodę i delikatnie ja osól, szparagi obetnij na końcach. Jeśli wybierzesz białe obierz dodatkowo dolną część szparagi, jeśli wybierzesz zielone, nie ma takiej potrzeby. Zielone szparagi zazwyczaj są bardziej delikatne i nie mają tak zwanego łyka. Dlatego szczególnie zachęcam do wybierania zielonych szparag. Ugotuj je we wrzącej lekko osolonej wodzie.

Jajka usmaż na półmiękko na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym, pod koniec smażenia dopraw szczyptą soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Ułóż szparagi na talerzu, a na nich połóż jajko sadzone. Możesz zjeść danie w takiej formie, a możesz dodać pieczywo. To będzie idealna wersja śniadaniowa lub dobre rozwiązanie na kolacje. Szparagi z jajkiem sadzonym, także idealnie sprawdzą się jako forma obiadu szczególnie w okresie wiosenno - letnim kiedy szparagów na lokalnych ryneczkach jest pod dostatkiem. W tej wersji możesz dodatkowo podać puree ziemniaczane, ziemniaki z wody lub puree z kalafiora. Każda z tych opcji świetnie się nada. Jak widzisz, ten prosty przepis może posłużyć nam jako wiele propozycji dań. Skoro już wiesz, jak uwędzić ser postaw na jego dodatek w towarzystwie innych cennych produktów.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto