Jak wędzić ser? Co jeszcze warto wiedzieć?
Nie ma nic lepszego niż domowe dodatki do pieczywa na śniadanie w gronie Twojej rodziny lub znajomych. Dlatego koniecznie dowiedz się jak wędzić ser i zaserwuj go swoim bliskim.
Sposób wędzenia sera zależy od jego rodzaju.
- Jeśli chcesz wędzić ser typu camembert, zajmie Ci to około 3 godzin, temperatura wędzenia powinna wynosić około 30 stopni.
- Ser typu włoskiego wędź w temperaturę około 50 stopni przez 4 godziny.
Najdłuższego czasu wędzenia wymaga ser żółty, potrzebuje on w wędzarni, aż 5 godzin w temperaturze 30 stopni.
Sam widzisz, że domowy ser wędzony nie wymaga wielkiego przygotowania, jednak warto uzbroić się w cierpliwość. Jeśli masz możliwość, przygotuj ser w przydomowej wędzarni.
Skoro już znasz mój sprawdzony przepis na wędzony ser, przygotuj go w domu. Dlatego zdecyduj jaki ser do wędzenia idealnie sprawdzi się na Twój posiłek. Będzie to idealny dodatek do śniadania w towarzystwie jajek i szparag, na które rozpoczyna się sezon.
Nie ma nic lepszego niż połączenie świeżych gotowany, pełnych witamin warzyw z solidną porcją białka, która zapewni Ci sytość i energię na resztę dnia. Szparagi z jajkiem sadzonym to moja dzisiejsza propozycja. Jeśli nie dodasz do tego dania pieczywa, nie będzie ono zawierało większej ilości węglowodanów, po których niekiedy czujemy się ociężali i ospali. Jeśli jajko sadzone ze szparagami ma posłużyć za inny rodzaj dania postaw na inne dodatki. Mogą to być ziemniaki, które w okresie wiosenno-letnim są młode i delikatne. Niekiedy nawet nie trzeba ich obierać tylko bardzo dokładnie umyć pod wodą i ugotować.
Przepis na szparagi z jajkiem sadzonym to szybkie i pyszne danie, które przygotujesz w 10 minut. Zatem jak zrobić szparagi z jajkiem sadzonym?
Do garnka wlej wodę i delikatnie ja osól, szparagi obetnij na końcach. Jeśli wybierzesz białe obierz dodatkowo dolną część szparagi, jeśli wybierzesz zielone, nie ma takiej potrzeby. Zielone szparagi zazwyczaj są bardziej delikatne i nie mają tak zwanego łyka. Dlatego szczególnie zachęcam do wybierania zielonych szparag. Ugotuj je we wrzącej lekko osolonej wodzie.
Jajka usmaż na półmiękko na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym, pod koniec smażenia dopraw szczyptą soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Ułóż szparagi na talerzu, a na nich połóż jajko sadzone. Możesz zjeść danie w takiej formie, a możesz dodać pieczywo. To będzie idealna wersja śniadaniowa lub dobre rozwiązanie na kolacje. Szparagi z jajkiem sadzonym, także idealnie sprawdzą się jako forma obiadu szczególnie w okresie wiosenno - letnim kiedy szparagów na lokalnych ryneczkach jest pod dostatkiem. W tej wersji możesz dodatkowo podać puree ziemniaczane, ziemniaki z wody lub puree z kalafiora. Każda z tych opcji świetnie się nada. Jak widzisz, ten prosty przepis może posłużyć nam jako wiele propozycji dań. Skoro już wiesz, jak uwędzić ser postaw na jego dodatek w towarzystwie innych cennych produktów.