Jak usztywnić bitą śmietanę? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jeśli chcesz przygotować tort lub domowe ciasto bez użycia mascarpone koniecznie poznaj mój szybki i łatwy sposób na usztywnianie bitej śmietany. Wystarczy, że połączymy bitą śmietanę z żelatyną.
- Jedną łyżeczkę żelatyny rozpuść w 50 ml ciepłej wody.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Dodaj rozpuszczoną żelatynę i wymieszaj.
Tak przygotowaną usztywnioną bitą śmietanę możesz wykorzystać do ciast lub tortów.
Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na krem orzechowy do tortu, który wykonasz w trakcie pieczenia się biszkoptu.
Będziesz potrzebować tylko kilku składników. Do wykonania kremu będzie Ci potrzebne masło, cukier puder, mleko i nasz główny składnik, czyli orzechy. Dodatkowo możesz połączyć orzechy z wcześniej usztywnioną bitą śmietaną.
W moim przepisie wykorzystałam orzechy włoskie, ale nie ma znaczenia, jakiego rodzaju orzechów użyjesz. Równie pyszny krem powstanie z orzechów laskowych.
Zatem jak zrobić krem orzechowy do tortu? Koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis.
Wystarczy, że dowolny rodzaj orzechów zmiksujesz z pomocą miksera lub młynka, najlepiej aby były zmielone na pył.
Następnie dodaj do nich mleko i delikatnie podgrzewaj w rondelku, gdy wszystkie składniki połączą się, przestań ogrzewać i ostudź masę.
W tym czasie w osobnej misce utrzyj masło z cukrem pudrem za pomocą miksera, przestań mieszać, gdy masło zamieni się w delikatny puch.
Gdy masa orzechowa nie będzie już ciepła, połącz ją z utartym masłem.
Już nie miksuj, tylko wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką.
Najlepszy krem orzechowy do tortu już będzie dobry. Sam widzisz jakie to proste i szybkie, z moim sprawdzonym przepisem poradzi sobie każdy, nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni da sobie radę.
Krem z orzechów włoskich możesz przygotować, także na bazie serka mascarpone lub na bazie usztywnionej bitej śmietany.
Pamiętaj, że jest on wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczu, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Jeśli bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego. Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.
Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu.
Ponadto nikt nie je tortów codziennie, a liczy się przede wszystkim rozsądne podejście. Skoro już wiesz, jak usztywnić bitą śmietanę wykorzystaj ją do tortu lub na deser. Mój prosty przepis z domową bitą śmietaną najlepiej sprawdzi się na pyszne ciasto, które przygotujesz w domu.
Smacznego!