Jak usztywnić bitą śmietanę?

Jak usztywnić bitą śmietanę
Jak usztywnić bitą śmietanę
ikona podziel się
Opublikowano: 16.05.2023 r., 21:03 | Autor: Oliwia Gawron

Zależy Ci na uzyskaniu efektu sztywnej bitej śmietany? Wystarczy, że połączymy bitą śmietanę z żelatyną.

  1. Jedną łyżeczkę żelatyny rozpuść w 50 ml ciepłej wody.
  2. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Dodaj rozpuszczoną żelatynę i wymieszaj.

Tak przygotowaną usztywnioną bitą śmietanę możesz wykorzystać do ciast lub tortów.

Jak usztywnić bitą śmietanę? Co jeszcze warto wiedzieć?

Jeśli chcesz przygotować tort lub domowe ciasto bez użycia mascarpone koniecznie poznaj mój szybki i łatwy sposób na usztywnianie bitej śmietany. Wystarczy, że połączymy bitą śmietanę z żelatyną.

  1. Jedną łyżeczkę żelatyny rozpuść w 50 ml ciepłej wody.
  2. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Dodaj rozpuszczoną żelatynę i wymieszaj.

Tak przygotowaną usztywnioną bitą śmietanę możesz wykorzystać do ciast lub tortów.

Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na krem orzechowy do tortu, który wykonasz w trakcie pieczenia się biszkoptu.

Będziesz potrzebować tylko kilku składników. Do wykonania kremu będzie Ci potrzebne masło, cukier puder, mleko i nasz główny składnik, czyli orzechy. Dodatkowo możesz połączyć orzechy z wcześniej usztywnioną bitą śmietaną.

W moim przepisie wykorzystałam orzechy włoskie, ale nie ma znaczenia, jakiego rodzaju orzechów użyjesz. Równie pyszny krem powstanie z orzechów laskowych.

Zatem jak zrobić krem orzechowy do tortu? Koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis.

Wystarczy, że dowolny rodzaj orzechów zmiksujesz z pomocą miksera lub młynka, najlepiej aby były zmielone na pył.

Następnie dodaj do nich mleko i delikatnie podgrzewaj w rondelku, gdy wszystkie składniki połączą się, przestań ogrzewać i ostudź masę.

W tym czasie w osobnej misce utrzyj masło z cukrem pudrem za pomocą miksera, przestań mieszać, gdy masło zamieni się w delikatny puch.

Gdy masa orzechowa nie będzie już ciepła, połącz ją z utartym masłem.

Już nie miksuj, tylko wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką.

Najlepszy krem orzechowy do tortu już będzie dobry. Sam widzisz jakie to proste i szybkie, z moim sprawdzonym przepisem poradzi sobie każdy, nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni da sobie radę.

Krem z orzechów włoskich możesz przygotować, także na bazie serka mascarpone lub na bazie usztywnionej bitej śmietany.

Pamiętaj, że jest on wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczu, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Jeśli bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego. Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.

Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu.

Ponadto nikt nie je tortów codziennie, a liczy się przede wszystkim rozsądne podejście. Skoro już wiesz, jak usztywnić bitą śmietanę wykorzystaj ją do tortu lub na deser. Mój prosty przepis z domową bitą śmietaną najlepiej sprawdzi się na pyszne ciasto, które przygotujesz w domu.

Smacznego!

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto