Jak usmażyć wątróbkę drobiową? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jak usmażyć wątróbkę drobiową? Oto prosty przepis na wątróbkę drobiową:
- Zacznij od przygotowania mięsa. Oczyść je z błonek i żyłek. Warto nakłuć kawałki widelcem.
- Mięso możesz wymoczyć w mleku, by było delikatne, jednak nie jest to konieczne. Wątróbkę obtocz delikatnie w mące pszennej lub ziemniaczanej.
- Na patelni rozgrzej niezbyt dużo tłuszczu (oliwa sprawdzi się najlepiej) i układaj na niej mięso.
- Smaż mięso po 2 minuty z każdej strony.
- Na osobnej patelni podsmaż pokrojoną w piórka cebulę. Gdy będzie rumiana, dodaj do niej mięso. Dopiero w tym momencie należy je przyprawić solą i pieprzem. Całość podgrzej przez maksymalnie 5 minut, a następnie serwuj.
Całość wychodzi pyszna i niezwykle miękka. Idealnie sprawdzi się zarówno ta z kurczaka, jak i indyka. Smażona wątróbka najlepiej komponuje się z cebulką, można do niej również dodać duszone jabłka. Najlepsza wątróbka to ta, która nie tylko jest bardzo smaczna, ale również odpowiednio miękka. By uniknąć twardej i niezdatnej do zjedzenia wątróbki nie można podsmażać jej zbyt długo ani solić jej przed wyłożeniem na patelnię. Najlepiej poczekać z przyprawianiem aż do końca podsmażania, wtedy jest naprawdę dobra.
Teraz gdy już wiesz, jak zrobić wątróbkę drobiową, by była pyszna i delikatna, możesz sięgnąć po nią na co dzień. To mięso nie cieszy się dużą popularnością, głównie ze względu na brak umiejętności odpowiedniego przyrządzenia go. Jeśli szukasz inspiracji na więcej dań z wątróbką, koniecznie zajrzyj do wyróżnionych propozycji. Znajdziesz tam niejeden przepis, które podpowie Ci jak przygotować wątróbkę, by była smaczna i dobra dla zdrowia. Doskonale sprawdzi się na obiad, czy kolację, zwłaszcza z odpowiednią surówką i dodatkiem skrobiowym np. ziemniakami z wody.
Czy warto włączyć wątróbkę do swojego menu? Zdecydowanie to prawdziwe bogactwo związków korzystnych dla zdrowia. Wątróbka drobiowa ma stosunkowo mało kalorii i jest bogata w liczne witaminy i składniki mineralne, zwłaszcza w witaminę A, B i żelazo, dzięki czemu zapobiega i pomaga leczyć m.in. anemię. Witamina B12 pełni ważną funkcję w produkcji erytrocytów. Witamina B3, tak zwana niacyna, jest odpowiedzialna za funkcje mózgu. B2 natomiast bierze udział w procesach metabolizmu i regulacji odporności, a także odpowiada za dobry wzrok. Nadal jednak w społeczeństwie pokutuje przeświadczenie, że wątróbka drobiowa nie powinna być często spożywana ze względu na gromadzenie się w niej toksyn. Faktem jest, że wątroba działa niczym filtr i oczyszcza krew z pozostałości metali ciężkich czy innych substancji. Wydala je jednak, a nie magazynuje. Mimo to istotne jest, by kupować wątróbkę od sprawdzonych dostawców.
Najlepsza wątróbka to ta, która jest świeża. Dlatego zadbaj o doskonałą jakość mięsa. Podroby to szczególny rodzaj mięsa, w przypadku którego jakość ma ogromne znaczenie. Smaczna i świeża wątróbka będzie miała kolor jednolity, najlepiej ciemnokrwisty. Powinna być lśniąca i śliska w dotyku.
Wątróbka drobiowa jest jednym z dość kontrowersyjnych pokarmów. Ciężko się dziwić, podroby zwykle nie cieszą się dużą popularnością. Nie tylko ze względu na ciekawy smak, ale także rodzaj mięsa. Krąży o nich również wiele mitów, przez co spore grono osób nie chce ryzykować i zjadać ich. Warto jednak wiedzieć, że wątróbki z kurczaka zapewniają więcej składników odżywczych niż sama pierś z kurczaka, dlatego warto przełamać swoją niechęć do tego mięsa.