Jak usmażyć stek? Co jeszcze warto wiedzieć?
Smażenie steka jest niezwykle proste, jednak wymaga nieco wprawy. A więc jak usmażyć stek prawidłowo? Oto prosty przepis:
- Przygotuj mięso wołowe - najlepiej sprawdzi się polędwica lub antrykot.
- Na patelni rozgrzej oliwę (ok. 2 łyżki) i podsmaż na niej mięso przez 3 minuty z każdej strony.
- Dodaj na patelnię masło (2 łyżki), sól, pieprz i tymianek.
- Smaż kolejne 3 - 4 minuty. Jeśli lubisz mniej krwiste steki, możesz smażyć go dłużej.
Zwykle przyjmuje się, że steki należy smażyć odpowiednio dla danego stopnia wysmażenia:
- krwisty – po 2 minuty z każdej strony,
- średnio wysmażony – 3-5 minut z każdej strony,
- dobrze wysmażony – 6-8 minut z każdej strony.
Podany czas jest odpowiedni dla steka o wielkości około 100 g, czyli tyle ile wynosi jedna porcja mięsa wołowego.
Wiele osób zastanawia się, na czym smażyć steka. W przepisie powyżej używa się zarówno oliwy, jak i masła. Można jednak usmażyć go tylko na jednym rodzaju tłuszczu lub zrobić to bez tłuszczu. W takim wypadku trzeba to jednak zrobić na patelni specjalnie do tego przeznaczonej.
Co to jest stek? Stekiem nazywamy duży płat mięsa najczęściej wołowego, cielęcego lub wieprzowego poddawanego obróbce termicznej za pomocą rożna, grilla lub patelni. Pozornie jest to niezwykle mało skomplikowane danie, które nie wymaga nawet zbyt wielu przypraw – smaku dodają mu jedynie sól i pieprz. Mięso do steka zwykle krojone jest w poprzek włókien mięśniowych lub w przypadku ryby krojonej w poprzek kręgosłupa. Teoretycznie stekiem może być wiele gatunków mięsa. W potocznym języku mianem steku określa się jednak mięso wołowe, czyli befsztyk.
Jak wybrać odpowiednie mięso na stek? Jeżeli pragniesz uzyskać stek delikatny i soczysty, najlepiej sprawdzi się polędwica wołowa oraz wołowina z mięsnych ras krów np. Angus. Mięso powinno być świeże, młode, pochodzące z dobrych gatunków. Dla osób lubiących mocniejszy bardziej wyrazisty smak wołowiny lepiej sprawdzi się, rostbef, udziec wołowy lub antrykot.
Mięso czerwone, do którego zaliczana jest wołowina, nie jest rekomendowanym rodzajem, który powinien gościć w menu zbyt często. Zaleca się spożywanie mięsa wołowego około 2-3 razy w tygodniu. W innym wypadku można przekroczyć ilość tłuszczów nasyconych, które w nadmiarze wpływają negatywnie na układ krwionośny. W jadłospisie osób, które się odchudzają, stek wołowy może się jak najbardziej znaleźć, jednak powinny one pamiętać o niedodawaniu do niego innych składników zawierających tłuszcze. Warzywa w zupełności wystarczą.
Wiele osób zastanawia się, czy można solić steki przed obróbką. Steki należy posolić przed smażeniem – według niektórych nie należy solić wołowiny przed obróbką termiczną, ale to mit. Ścięte białko nie będzie podatne na wnikanie aromatu soli, dlatego przyprawy należy użyć przed smażeniem.
Przepis na stek dobrze się sprawdza zarówno obiad, jak i na kolację. Teraz gdy już wiesz, jak usmażyć domowy stek wołowy, możesz po niego sięgać bardzo często. A jeśli brakuje Ci pomysłu na to, w jaki sposób najlepiej go przygotować, to skorzystaj z propozycji podanych w tym wpisie.