Zobacz pytania podobne do jak usmażyć krewetki?
-
Jak obrać krewetki?
-
Jak zrobić krewetki?
-
Jak oczyścić krewetki?
-
Jak jeść krewetki?
-
Jakie są owoce morza?
To może wydać Ci się interesujące
-
Makaron z krewetkami
-
Danie z krewetkami
-
Krewetki - wartości odżywcze
-
Krewetki
-
Makaron z krewetkami
-
Sałatka z krewetkami
-
Krewetki z grilla
-
Zupa krewetkowa
-
Krewetki z patelni
-
Makaron z marchewki z krewetkami
-
Paella z krewetkami
-
Sałatka z krewetek i awokado
-
Sałatka z krewetkami koktajlowymi
Jak usmażyć krewetki? Co jeszcze warto wiedzieć?
Kuchnia tajska jest coraz bardziej popularna w naszym kraju i nie ma się co dziwić, serwowane potrawy nie dosyć, że są pyszne, dodatkowo pięknie prezentują się na talerzu.
Krewetki to jedne z najpopularniejszych owoców morza, które wykorzystujemy w naszej kuchni. Krewetki dostarczają bardzo duże ilości białka, które są bardzo bogate w białko, jest ono głównym składnikiem budulcowym w naszym organizmie.
Zatem warto wiedzieć, jak usmażyć krewetki na patelni w domu.
1. Natnij krewetki na grzbiecie i usuń czarne jelito.
2. Krewetki dokładnie umyj i osusz.
3. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek lub kawałek masła.
4. Dodaj drobno pokrojony czosnek i papryczkę chilli.
5. Obsmaż przez 2 minuty z każdej strony i przełóż na talerz.
6. Gotowe krewetki posyp posiekaną pietruszką.
Skoro już wiesz, jak zrobić krewetki koniecznie wypróbuj mój sposób i przekonaj się, jakie są pyszne w smaku. Jeśli wolisz domowe krewetki w innej wersji, poznaj mój przepis na
krewetki w tempurze, które przygotujesz w swoim domu. Dzięki czemu będziesz mieć idealną bazę do dania głównego, ponieważ krewetki możesz dodać do sałatki, dzięki czemu będzie ona bardziej treściwa i bogata w białko, które odpowiada za uczucie sytości.
Do przygotowania dzisiejszego dania oprócz krewetek potrzebujesz tylko jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną, wodę – najlepiej, jeśli będzie to woda gazowana dodatkowo najlepiej ją schłodzić oraz olej, ja wykorzystałam olej rzepakowy, śmiało możesz jednak postawić na olej kokosowy.
W moim przepisie użyłam mąki, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
Zatem, jak zrobić krewetki w tempurze?
W pierwszej kolejności dokładnie obierz krewetki z pancerzy i oczyść. Następnie zimną wodę wlej do miski, dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną i wymieszaj.
Wbij jajko i wsyp szczyptę soli. Połącz składniki za pomocą rózgi. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Zamocz krewetki w cieście i usmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym. Gdy ciasto się zarumieni, wyciągnij je z oleju, krewetki będą już dobre. Pamiętaj, aby nie wrzucać na raz wszystkich krewetek, ponieważ się skleją. Sam widzisz, jak proste jest smażenie krewetek, a sam przepis na smażone krewetki na obiad nie wymaga dużo przygotowania. Dlatego szczególnie zachęcam Cię do ich wypróbowania.