Jak usmażyć krewetki?

Krewetki są bardzo smaczne i dostarczają do naszego organizmu duże ilości białka, które spełnia ważne funkcje budulcowe. W pierwszej kolejności musisz jednak dowiedzieć się jak prawidłowo je przygotować i usmażyć krewetki.

1. Natnij krewetki na grzbiecie i usuń czarne jelito.

2. Krewetki dokładnie umyj i osusz.

3. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek lub kawałek masła.

4. Dodaj drobno pokrojony czosnek i papryczkę chilli.

5. Obsmaż przez 2 minuty z każdej strony i przełóż na talerz.

6. Gotowe krewetki posyp posiekaną pietruszką.

Zobacz pytania podobne do jak usmażyć krewetki?

To może wydać Ci się interesujące

Jak usmażyć krewetki? Co jeszcze warto wiedzieć?

Kuchnia tajska jest coraz bardziej popularna w naszym kraju i nie ma się co dziwić, serwowane potrawy nie dosyć, że są pyszne, dodatkowo pięknie prezentują się na talerzu.

Krewetki to jedne z najpopularniejszych owoców morza, które wykorzystujemy w naszej kuchni. Krewetki dostarczają bardzo duże ilości białka, które są bardzo bogate w białko, jest ono głównym składnikiem budulcowym w naszym organizmie.

Zatem warto wiedzieć, jak usmażyć krewetki na patelni w domu.

1. Natnij krewetki na grzbiecie i usuń czarne jelito.

2. Krewetki dokładnie umyj i osusz.

3. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek lub kawałek masła.

4. Dodaj drobno pokrojony czosnek i papryczkę chilli.

5. Obsmaż przez 2 minuty z każdej strony i przełóż na talerz.

6. Gotowe krewetki posyp posiekaną pietruszką.

Skoro już wiesz, jak zrobić krewetki koniecznie wypróbuj mój sposób i przekonaj się, jakie są pyszne w smaku. Jeśli wolisz domowe krewetki w innej wersji, poznaj mój przepis na

krewetki w tempurze, które przygotujesz w swoim domu. Dzięki czemu będziesz mieć idealną bazę do dania głównego, ponieważ krewetki możesz dodać do sałatki, dzięki czemu będzie ona bardziej treściwa i bogata w białko, które odpowiada za uczucie sytości.

Do przygotowania dzisiejszego dania oprócz krewetek potrzebujesz tylko jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną, wodę – najlepiej, jeśli będzie to woda gazowana dodatkowo najlepiej ją schłodzić oraz olej, ja wykorzystałam olej rzepakowy, śmiało możesz jednak postawić na olej kokosowy.

W moim przepisie użyłam mąki, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Zatem, jak zrobić krewetki w tempurze?

W pierwszej kolejności dokładnie obierz krewetki z pancerzy i oczyść. Następnie zimną wodę wlej do miski, dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną i wymieszaj.

Wbij jajko i wsyp szczyptę soli. Połącz składniki za pomocą rózgi. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Zamocz krewetki w cieście i usmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym. Gdy ciasto się zarumieni, wyciągnij je z oleju, krewetki będą już dobre. Pamiętaj, aby nie wrzucać na raz wszystkich krewetek, ponieważ się skleją. Sam widzisz, jak proste jest smażenie krewetek, a sam przepis na smażone krewetki na obiad nie wymaga dużo przygotowania. Dlatego szczególnie zachęcam Cię do ich wypróbowania.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto