Jak usmażyć krewetki?

Jak usmażyć krewetki
Jak usmażyć krewetki
ikona podziel się
Opublikowano: 17.04.2023 r., 19:47 | Autor: Oliwia Gawron

Krewetki są bardzo smaczne i dostarczają do naszego organizmu duże ilości białka, które spełnia ważne funkcje budulcowe. W pierwszej kolejności musisz jednak dowiedzieć się jak prawidłowo je przygotować i usmażyć krewetki.

  1. Natnij krewetki na grzbiecie i usuń czarne jelito.
  2. Krewetki dokładnie umyj i osusz.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek lub kawałek masła.
  4. Dodaj drobno pokrojony czosnek i papryczkę chilli.
  5. Obsmaż przez 2 minuty z każdej strony i przełóż na talerz.
  6. Gotowe krewetki posyp posiekaną pietruszką.

Jak usmażyć krewetki? Co jeszcze warto wiedzieć?

Kuchnia tajska jest coraz bardziej popularna w naszym kraju i nie ma się co dziwić, serwowane potrawy nie dosyć, że są pyszne, dodatkowo pięknie prezentują się na talerzu.

Krewetki to jedne z najpopularniejszych owoców morza, które wykorzystujemy w naszej kuchni. Krewetki dostarczają bardzo duże ilości białka, które są bardzo bogate w białko, jest ono głównym składnikiem budulcowym w naszym organizmie.

Zatem warto wiedzieć, jak usmażyć krewetki na patelni w domu.

  1. Natnij krewetki na grzbiecie i usuń czarne jelito.
  2. Krewetki dokładnie umyj i osusz.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek lub kawałek masła.
  4. Dodaj drobno pokrojony czosnek i papryczkę chilli.
  5. Obsmaż przez 2 minuty z każdej strony i przełóż na talerz.
  6. Gotowe krewetki posyp posiekaną pietruszką.

Skoro już wiesz, jak zrobić krewetki koniecznie wypróbuj mój sposób i przekonaj się, jakie są pyszne w smaku. Jeśli wolisz domowe krewetki w innej wersji, poznaj mój przepis na

krewetki w tempurze, które przygotujesz w swoim domu. Dzięki czemu będziesz mieć idealną bazę do dania głównego, ponieważ krewetki możesz dodać do sałatki, dzięki czemu będzie ona bardziej treściwa i bogata w białko, które odpowiada za uczucie sytości.

Do przygotowania dzisiejszego dania oprócz krewetek potrzebujesz tylko jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną, wodę – najlepiej, jeśli będzie to woda gazowana dodatkowo najlepiej ją schłodzić oraz olej, ja wykorzystałam olej rzepakowy, śmiało możesz jednak postawić na olej kokosowy.

W moim przepisie użyłam mąki, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Zatem, jak zrobić krewetki w tempurze?

W pierwszej kolejności dokładnie obierz krewetki z pancerzy i oczyść. Następnie zimną wodę wlej do miski, dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną i wymieszaj.

Wbij jajko i wsyp szczyptę soli. Połącz składniki za pomocą rózgi. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Zamocz krewetki w cieście i usmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym. Gdy ciasto się zarumieni, wyciągnij je z oleju, krewetki będą już dobre. Pamiętaj, aby nie wrzucać na raz wszystkich krewetek, ponieważ się skleją. Sam widzisz, jak proste jest smażenie krewetek, a sam przepis na smażone krewetki na obiad nie wymaga dużo przygotowania. Dlatego szczególnie zachęcam Cię do ich wypróbowania.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto