Jak usmażyć cukinie? Co jeszcze warto wiedzieć?
Cukinia jest pyszna i zawiera wiele witamin. Możesz ją wykorzystać do wielu dań, dlatego koniecznie dowiedz się jak usmażyć cukinie na patelni, aby cieszyć się jej smakiem jeszcze dłużej.
- Umyj i osusz warzywo.
- Pokrój w półksiężyce.
- Wymieszaj z oliwą z oliwek i przyprawami.
- Podsmaż na patelni bez dodatku tłuszczu.
- Po max 10 minutach nasz cukinia jest dobra do spożycia.
Jeśli nie chcesz mieszać jej z oliwą z oliwek, śmiało możesz usmażyć ją na oleju rzepakowym.
Skoro już wiesz, jak zrobić cukinię smażoną dodaj ją do najlepszego dania pełnego warzyw, czyli do leczo, czyli tradycyjna potraw kuchni węgierskiej. Charakteryzuje się wyrazistymi przyprawami, które nadają potrawie pikantnego posmaku. W węgierskim leczo nie może zabraknąć cebuli, papryki i mięsnego akcentu. Jak się domyślacie, leczo już nie jest znane tylko na terenie Węgier. Danie stało się popularne, także w Polsce i u naszych sąsiadów, czyli w Czechach, w Niemczech i na Słowacji. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na leczo z kabaczkiem, kiełbasą i pieczarkami. W mojej wersji oczywiście nie zabraknie aromatycznej cebuli, która nada potrawie smaku, jako mięsny dodatek sprawdzi się lekko pikantna i twarda kiełbasa chorizo. Dodam moje ulubione, a jednocześnie charakterystyczne warzywa, czyli kabaczek i pieczarki. Smażona cukinia podobnie jak gotowana będzie delikatniejsza niż ta surowa.
Leczo z kabaczkiem, kiełbasą i pieczarkami sprawdzi się jako pomysł na rozgrzewający obiad lub kolację w gronie przyjaciół czy rodziny. Chłodne wieczory zbliżają się wielkimi krokami dlatego postaw na smaczne i sprawdzone przepisy, które nasycą Cię i Twoją rodzinę na długi czas. Jak zrobić leczo z kabaczkiem, kiełbasą i pieczarkami?
Danie jest niesamowicie dobre, ale też szybkie. Przekonaj się sam.
Wystarczy, że na patelni zeszklisz cebulę, po chwili dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo i smaż. Dodaj pokrojone w mniejsze kawałki warzywa, całość dopraw do smaku. Postaw na aromatyczne i lekko ostre przyprawy – czerwona ostra papryka, czerwona wędzona papryka, czarny pieprz i odrobina soli. Przykryj patelnię i duś warzywa do momentu, aż będą miękkie. Podczas duszenia szybko wytworzy się sos, do którego dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz mieć bardziej myśliwską wersję leczo, zamiast koncentratu pomidorowego możesz podlewać warzywa i kiełbasę chorizo bulionem warzywnym lub wołowym, a później delikatnie zaciągnąć sos. Wykorzystaj do tego odrobinę mąki, którą dokładnie wymieszaj z wodą i dodaj do sosu. Po chwili zagęści się i będzie miał idealną konsystencję, która połączy wszystkie warzywa z mięsem.
Każda wersja leczo to pomysł na smaczne danie, które nada się jako propozycja na obiad.
Skoro już znasz mój przepis na smażoną cukinię, wykorzystaj mój prosty przepis i wykorzystaj go np. na kolację dla całej Twojej rodziny. Przekonaj się, jak smaczna jest ona w połączeniu z leczo.