Jak uratować zwarzony krem? Co jeszcze warto wiedzieć?
Domowe kremy są niezwykle smaczne. Jednak czasami mimo dużych starań, czasami nie udają się. Często ulubiony krem ulega zwarzeniu. Jednak nie trzeba go wyrzucać. Twój krem do ciasta się nie udał? Nie martw się, to naprawdę częste zjawisko. Choć przygotowywanie tortów i ciast samodzielnie jest zawsze dobrym pomysłem - są znacznie zdrowsze i smaczniejsze. To jednak nie zawsze wszystko idzie po naszej myśli. Ciasto to pomysł na każdą okazję. Zwykle jednak przygotowujemy wypieki przed ważnymi uroczystościami. Krem do tortu urodzinowego, czy ciasta na wesele powinien być sprężysty i delikatny. W takim przypadku jest niezwykle ważne, by wszystko poszło zgodnie z planem. Co, jednak gdy w misce znajdziemy zwarzoną masę? Na pewno nie powinno się panikować. Zamiast tego warto skorzystać ze sprawdzonych sposobów, a to jak poradzić sobie ze zwarzoną masą. A więc jak uratować zwarzony krem? Możesz to zrobić na kilka sposobów:
- Krem na bazie śmietany:
- jeśli pojawiły się grudki - dodaj kwaśnej śmietany.
- jeśli całość rozwarstwiła się - podgrzej krem w ciepłej wodzie i dodaj 1 łyżkę żelatyny rozpuszczoną w 1/3 szklaki ciepłej wody. Schłodź, a następnie ponownie ubij.
- Krem budyniowy \ krem karpatkowy:
- dodaj gorącej wody do masy i ubijaj.
- Krem maślany:
- dodaj 1 łyżkę ciepłego, roztopionego masła i ubijaj.
Jeśli nie chcesz, by Twój krem do tortu się zważył, możesz zastosować pewne działania profilaktyczne, jeszcze przed przystąpieniem do jego przygotowywania. Po pierwsze należy wybrać składniki jak najlepszej jakości. Śmietanka powinna mieć jak najwyższy procent, by dobrze się ubiła. Mleko do budyniu również powinno być tłustsze. Po drugie warto zadbać też o dobrą temperaturę wszystkich składników. Najlepiej przed zrobieniem kremu wyłożyć wszystkie składniki na blat i pozostawić na co najmniej 30 minut. Dzięki temu osiągną one wszystkie temperaturę pokojową. Jednym z najczęstszych błędów jest mieszanie produktów o różnych temperaturach, jedne bardzo chłodne, inne niezwykle ciepłe, przez co następuje ich zwarzenie. Jedynym wyjątkiem jest śmietanka. Jeśli chcemy ją ubić na sztywny krem, musi być naprawdę dobrze schłodzona. Należy ją pomieszać z innymi składnikami już po ubiciu i odczekaniu kilku minut. Ważne by nie robić tego przy pomocy miksera, tylko raczej przy użyciu łyżki lub szpatułki. Pamiętaj też, że jeśli składniki powinny być w temperaturze pokojowej, to jednak niedobrze, gdy są zbyt rozgrzane. Masło w zbyt płynnej konsystencji szybko może się zważyć. Należy o to zadbać zwłaszcza latem, gdy pozostawione na blacie składniki stają się ciepłe bardzo szybko.
Teraz gdy wiesz już czy da się uratować "zepsuty" krem do ciasta i co zrobić, by nawet po zwarzeniu móc go użyć. Możesz bez problemu sięgnąć po pyszne ciasta. Jeśli nie masz pomysłu, jaki wypiek przygotować, koniecznie sprawdź propozycje na tej stronie. Dzięki nim stworzysz naprawdę ciekawe wypieki, które pokocha cała rodzina i bliscy. W inspiracjach znajdziesz wspaniałe i łatwe kremy z masła, budyniu, czy serka. Koniecznie wypróbuj je w połączeniu z delikatnym biszkoptem, czy kruchym ciastem.