Jak uratować zakalca?

Jak uratować zakalca
Jak uratować zakalca
ikona podziel się
Opublikowano: 19.04.2023 r., 19:10 | Autor: Oliwia Gawron

Jeśli Twoje ulubione ciasto tym razem wyszło z zakalcem, nie martw się, nic straconego. Koniecznie przekonaj się jak uratować zakalca w prosty sposób.

  1. Zawiń ciasto od góry folią aluminiową i wstaw ponownie do piekarnika na kilka minut, jest szansa, że Twoje ciasto upiecze się ponownie od spodu.
  2. Jeśli nie udało się go dopiec, możesz je rozdrobnić i użyć jak spód do innego rodzaju ciasta.

Sam widzisz, że ciasto z zakalcem nie jest do końca spisane na straty.

Jak uratować zakalca? Co jeszcze warto wiedzieć?

Zakalec to najbardziej niepożądana rzecz w domowych wypiekach, jednak co zrobić, jeśli już się on pojawi i jaki jest na to ratunek?

Warto wiedzieć, że ciasto wtedy nie koniecznie jest spisane na straty.

Zatem co zrobić w takiej sytuacji? Poznaj mój sprawdzony sposób.

  1. Zawiń ciasto od góry folią aluminiową i wstaw ponownie do piekarnika na kilka minut, jest szansa, że Twoje ciasto upiecze się ponownie od spodu.
  2. Jeśli nie udało się go dopiec, możesz je rozdrobnić i użyć jak spód do innego rodzaju ciasta.

Sam widzisz, że ciasto z pałacem nie jest do końca spisane na straty.

Jeśli jesteś zmuszony do wykorzystania ciasta z zakalcem do przygotowania spodu innego ciasta postaw na sernik z serków homogenizowanych na delikatnym spodzie.

To klasyczny, puszysty sernik, który kocha chyba każdy, dodatkowo przygotujesz go w dosłownie chwilę dzięki wykorzystaniu serków homogenizowanych.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, które dostaniesz w każdym sklepie, dokładnie wypisuję je nieco niżej.

Sernik z serków homogenizowanych jest pyszny w smaku, a wbrew pozorom bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu, efekt końcowy jest niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem, na wszystkich przybyłych gościach. Może ta nowa wersja sernika będzie gościła w Twoim domu nie tylko jako słodki deser, ale jako tradycyjne świąteczne ciasto?

Warto wspomnieć, że mój dzisiejszy przepis nie zawiera w swoim składzie glutenu, dlatego będzie idealny dla każdego, nawet dla osób z nietolerancją białek zbóż prolaminowych, do których należy gluten.

Zatem, jak zrobić sernik z serków homogenizowanych? Ciasto z zakalcem pokrusz na spód blachy, a następnie przełóż wszystkie serki do miski, wbij jajka i wymieszaj. W tym momencie możesz dodać laskę wanilii lub cukier waniliowy, który idealnie komponuje się z serkami. Śmiało możesz wykorzystać też zwykły cukier. Następnie wsyp skrobię ziemniaczaną i dodaj rozpuszczone masło. Nie ma konieczności wyrabiania ciasta za pomocą miksera. Pod koniec dodaj pokrojone na mniejsze kawałki brzoskwinie. Idealnie sprawdzą się te z puszki w syropie. Sernik możesz też przygotować bez dodatków owocowych lub zamienić brzoskwinie na swoje ulubione owoce. Wystarczy, że wymieszasz całość rózgą. Ważne jest, tylko aby w masie ciasta nie było grudek.

Tak przygotowaną masę ciasta przelej do foremki posmarowanej masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 35 minut w 180 stopniach, po takim czasie deser będzie dobry do spożycia.

Sam widzisz, jak prosty jest mój sprawdzony sposób. Jest on chyba najszybszy na przygotowanie sernika, przekonaj się sam i przygotuj ciasto na imprezę lub jako deser. Skoro już wiesz, jak uratować zakalca wykorzystaj mój prosty przepis i przekonaj się, jak pyszny może być domowy sernik z serków homogenizowanych. Będzie to idealny pomysł na deser dla całej rodziny.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto