Jak uratować zakalca?

Jeśli Twoje ulubione ciasto tym razem wyszło z zakalcem, nie martw się, nic straconego. Koniecznie przekonaj się jak uratować zakalca w prosty sposób.

1. Zawiń ciasto od góry folią aluminiową i wstaw ponownie do piekarnika na kilka minut, jest szansa, że Twoje ciasto upiecze się ponownie od spodu.

2. Jeśli nie udało się go dopiec, możesz je rozdrobnić i użyć jak spód do innego rodzaju ciasta.

Sam widzisz, że ciasto z zakalcem nie jest do końca spisane na straty.

Zobacz pytania podobne do jak uratować zakalca?

To może wydać Ci się interesujące

Jak uratować zakalca? Co jeszcze warto wiedzieć?

Zakalec to najbardziej niepożądana rzecz w domowych wypiekach, jednak co zrobić, jeśli już się on pojawi i jaki jest na to ratunek?

Warto wiedzieć, że ciasto wtedy nie koniecznie jest spisane na straty.

Zatem co zrobić w takiej sytuacji? Poznaj mój sprawdzony sposób.

1. Zawiń ciasto od góry folią aluminiową i wstaw ponownie do piekarnika na kilka minut, jest szansa, że Twoje ciasto upiecze się ponownie od spodu.

2. Jeśli nie udało się go dopiec, możesz je rozdrobnić i użyć jak spód do innego rodzaju ciasta.

Sam widzisz, że ciasto z pałacem nie jest do końca spisane na straty.

Jeśli jesteś zmuszony do wykorzystania ciasta z zakalcem do przygotowania spodu innego ciasta postaw na sernik z serków homogenizowanych na delikatnym spodzie.

To klasyczny, puszysty sernik, który kocha chyba każdy, dodatkowo przygotujesz go w dosłownie chwilę dzięki wykorzystaniu serków homogenizowanych.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, które dostaniesz w każdym sklepie, dokładnie wypisuję je nieco niżej.

Sernik z serków homogenizowanych jest pyszny w smaku, a wbrew pozorom bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu, efekt końcowy jest niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem, na wszystkich przybyłych gościach. Może ta nowa wersja sernika będzie gościła w Twoim domu nie tylko jako słodki deser, ale jako tradycyjne świąteczne ciasto?

Warto wspomnieć, że mój dzisiejszy przepis nie zawiera w swoim składzie glutenu, dlatego będzie idealny dla każdego, nawet dla osób z nietolerancją białek zbóż prolaminowych, do których należy gluten.

Zatem, jak zrobić sernik z serków homogenizowanych? Ciasto z zakalcem pokrusz na spód blachy, a następnie przełóż wszystkie serki do miski, wbij jajka i wymieszaj. W tym momencie możesz dodać laskę wanilii lub cukier waniliowy, który idealnie komponuje się z serkami. Śmiało możesz wykorzystać też zwykły cukier. Następnie wsyp skrobię ziemniaczaną i dodaj rozpuszczone masło. Nie ma konieczności wyrabiania ciasta za pomocą miksera. Pod koniec dodaj pokrojone na mniejsze kawałki brzoskwinie. Idealnie sprawdzą się te z puszki w syropie. Sernik możesz też przygotować bez dodatków owocowych lub zamienić brzoskwinie na swoje ulubione owoce. Wystarczy, że wymieszasz całość rózgą. Ważne jest, tylko aby w masie ciasta nie było grudek.

Tak przygotowaną masę ciasta przelej do foremki posmarowanej masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 35 minut w 180 stopniach, po takim czasie deser będzie dobry do spożycia.

Sam widzisz, jak prosty jest mój sprawdzony sposób. Jest on chyba najszybszy na przygotowanie sernika, przekonaj się sam i przygotuj ciasto na imprezę lub jako deser. Skoro już wiesz, jak uratować zakalca wykorzystaj mój prosty przepis i przekonaj się, jak pyszny może być domowy sernik z serków homogenizowanych. Będzie to idealny pomysł na deser dla całej rodziny.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto