Jak uratować mętny rosół? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jak uratować mętny rosół? Jeśli Twój wywar nie jest tak klarowny, jak powinien, możesz uratować sytuację na kilka sposobów. Oto najpopularniejsze z nich:
- Dodaj do rosołu białko jaja kurzego - pozwól na to, by temperatura ścięła białko, a jajko wchłonęło zbędny tłuszcz.
- Wrzuć do garnka cebulę - najlepiej taką, która nie została całkowicie obrana, dzięki temu szybko pozbędziesz się zmętnienia w zupie.
- Do schłodzonego bulionu dodaj kostki lodu, a następnie ściągnij tłuszcz przy pomocy łyżki.
Rosół to doskonały pomysł na pyszną zupę na obiad, zwłaszcza ten niedzielny. Jeśli szukasz inspiracji na to jak zrobić domowy rosół, koniecznie sprawdź wyróżnione propozycje. Znajdziesz tam pyszny przepis na rosół, nie tylko z kurczaka, ale również wołowy, czy wegetariański. Czasami jednak bulion pomimo naszych starań nie jest wystarczająco klarowny i apetyczny. Nie trzeba go jednak wylewać. Istnieje niejeden sprawdzony przepis, by wyklarować rosół.
Jak uniknąć zmętnienia? Po pierwsze zacznij od dobrych składników. Jeśli dodajesz do zupy mięso, dobrze, by było ono naprawdę dobrej jakości. Kieruj się kolorem i zapachem. Mięso powinno być też świeże, dzięki temu nie tylko zupa będzie miała odpowiedni wygląd, ale również smak. Gdy masz już przygotowane wszystkie składniki, nie zapomnij wyciągnąć ich z lodówki nieco wcześniej. Nie gotuj wywaru na ciepłych warzywach i zimnym mięsie. Jeśli porcja rosołowa została wcześniej zamrożona, rozmroź ją. Wszystkie składniki dodaj koniecznie w tym samym czasie, do zimnej wody. Dzięki temu zmniejszysz prawdopodobieństwo zmętnienia rosołu. Trzeba pamiętać, że warzywa i mięso uwalniają aromat podczas powolnego i równomiernego podgrzewania. Rosół to zupa, która nie lubi pośpiechu. Zamiast przyspieszać jej powstawanie, pozwól jej zyskać odpowiedni smak i zapach poprzez wolne gotowanie. Należy gotować wywar minimum 3 godziny na bardzo małym ogniu. W trakcie gotowania zupa będzie stopniowo wyparowywać, możesz uzupełnić ilość wody, jednak pamiętaj, by nie dodawać zimnej. Należy dolewać tylko wrzątek.
Teraz gdy już wiesz, jak wyklarować rosół, możesz sięgać po niego na co dzień. To pyszny sposób na wspaniały posiłek, który nie tylko rozgrzewa, ale również doskonale smakuje. To dobry wybór dla osób dbających o zdrowie. Najlepszy rosół to ten domowy - gotowany na małym ogniu przez długi czas.
Rosół to przepyszna i bardzo lekkostrawna potrawa. Ta zupa smakuje wybornie i na pewno przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych zup na bazie mięs. To opcja naprawdę lekka i niskotłuszczowa, zwłaszcza jeśli sięgniemy po odpowiedni rodzaj mięsa, najlepiej drób. Świetnie smakuje podana z drobnym makaronem i lanymi kluskami. Warzywa z rosołu można zjeść razem z zupą lub użyć ich do innych dań. Rosół świetnie sprawdzi się jako osobne danie lub jako baza do innych zup, czy sosów. Można go mrozić i wykorzystywać później jako domowej roboty kostka bulionowa. Może służyć również jako baza dań dla niemowlaka. Nie potrzeba specjalnych umiejętności, by ugotować tą pyszną i aromatyczną zupę, która przypada do gustu każdemu. Wystarczy połączyć i poczekać, aż wszystkie składniki zmiękną i oddadzą do wywaru wszystko to, co najlepsze. Nie tylko smak, ale również cenne składniki odżywcze.