Jak uprażyć słonecznik? Co jeszcze warto wiedzieć?
Słonecznik kojarzony jest przede wszystkim z ciepłym latem, wysokimi, żółtymi kwiatami w ogrodzie i smacznymi nasionami. Wszystkie te skojarzenia są jak najbardziej prawidłowe. Słonecznik zaliczany jest do rodziny astrowatych i występuje głównie w Ameryce Północnej, od Kanady po Meksyk. W Polsce również można spotkać słonecznik, a szczególnie jego trzy odmiany: słonecznik bulwiasty, słonecznik dziesięciopłatkowy i słonecznik jaskrowy. Do tej ostatniej odmiany, zaliczany jest słonecznik zwyczajny, który jest niezwykle ważną ekonomicznie rośliną. Nasiona słonecznika zawierają około 30% tłuszczów, dlatego to jedna z popularniejszych roślin oleistych. Z powstałego oleju słonecznikowego wykonuje się margaryny, tłuszcz techniczny do wytwarzania pokostu, a także lakiery i mydła. Pozostałości z wyciskania oleju, a więc sucha masa nasion, zostaje wykorzystana jako pasza dla zwierząt.
W naszej kuchni oprócz margaryny i oleju słonecznikowego na dobre zagościły całe nasiona słonecznika. Szczególnie latem, gdy można zakupić przekwitnięte kwiatostany słonecznika i wydłubywać z nich świeże, wilgotne nasiona w czarnych łupinach. Obecnie przez cały rok można kupić łuskany słonecznik.
Takie łuskane nasiona mają neutralny smak, dlatego świetnie smakują jako dodatek do sałatek, pieczywa, ciast, musli, owsianki czy jogurtów. Sam w sobie słonecznik stanowi smaczną i zdrową przekąskę. W ziarnach słonecznika obecne są aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Znaleźć tu można aminokwasy egzogenne, których organizm nie jest w stanie syntetyzować, a są niezbędne dla prawidłowej pracy organizmu, dlatego muszą być dostarczone z dietą. W nasionach słonecznika obecny jest kwas linolowy z grupy kwasów omega-6. On również jest niezbędny dla organizmu i nie jest przez niego wytwarzany. Zawierają też wiele witamin, np. E, A oraz witaminy z grupy B. 100 g nasion uzupełnia zapotrzebowanie na witaminę E w 145%. Nie wolno pominąć również obecności w nich antyoksydantów, cynku, żelaza, wapnia i potasu. Każdy z tych mikro- i makroelementów jest niezwykle ważny i potrzebny dla zachowania zdrowia.
W wielu przepisach wykorzystywany jest słonecznik prażony. Prażenie to obróbka termiczna żywności, która ma na celu podgrzać produkt spożywczy na tyle by wydobyć z niego nowe właściwości smakowe i zapachowe. W taki sposób można potraktować liście, ziarna i nasiona takie jak właśnie nasiona słonecznika.
Przygotować łuskany słonecznik prażony można na dwa sposoby: na patelni i w piekarniku. Najważniejsze jest to by w obu przypadkach zrobić to bez tłuszczu, ponieważ wówczas nasiona się usmażą, a nie uprażą.
Ja najczęściej prażę nasiona na suchej patelni. Wystarczy wsypać łuskane nasiona na suchą, czystą patelnię i ustawić na małym ogniu. Gdy nasiona zaczną wydzielać orzechowy zapach, należy nimi zamieszać np. z pomocą łopatki lub poruszając patelnią. Podczas prażenia nasiona słonecznika nabierają złoto-brązowego koloru i trzeba uważać, by się nie spaliły. Aby uprażyć nasiona słonecznika w piekarniku potrzeba jeszcze mniej pracy. Wystarczy blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać na niego nasiona i wstawić do nagrzanego na 220 st. C. piekarnika na 8-10 minut. Warto od czasu do czasu zerknąć na nasiona i sprawdzić czy równą się rumienią. Powyższe metody sprawią, że nasiona słonecznika będą bardziej chrupiące i nieco zmienią swój smak i zapach na bardziej orzechowy.
A wiesz, jak uprażyć słonecznik na słodko? Taki dodatek będzie najlepszy do lodów lub ciast i jego również możesz wykonać samemu. Wystarczy na suchą, czystą patelnię wysypać nasiona. Następnie chwilę podgrzewać na małym ogniu. Kolejnym krokiem jest dodanie odrobiny cukru i szczypty soli. W ten sposób cukier się rozpuści i oblepi nasiona. Teraz wystarczy je tylko wystudzić i zajadać.
Prażony słonecznik to nie tylko pomysł na dodatek. Z takich nasion możesz przyrządzić pyszną pastę słonecznikową do pieczywa z dodatkiem suszonych pomidorów. Taka w pełni roślinna pasta będzie świetnym zamiennikiem mięsnych pasztetów.
Jeśli wiesz już jak zrobić prażone nasiona i wiesz, ile czasu to zajmuje, to spróbuj w ten sam sposób potraktować również inne nasiona lub orzechy. Gwarantuje, że odkryjesz w ten sposób zupełnie nowy smak tych produktów.