Jak uprażyć jabłka? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jabłko to najpopularniejszy owoc zwłaszcza w Polsce, gdzie mają wręcz idealne warunki do wzrostu. Choć znane były już dużo wcześniej. Te bogate w liczne witaminy owoce były też przysmakiem starożytnych Rzymian i Greków. Owoce te są cenione za smak i dużą różnorodność. Nic dziwnego, że stanowią podstawę polskiej diety. Mają swoje miejsce nie tylko w wersji surowej, ale wspaniale sprawdzają się również na ciepło. Kto nie słyszał o polskim jabłeczniku, czy pysznych racuchach.
Prażone jabłka to doskonały sposób nie tylko na dodatek do szarlotki, ale również do smacznej owsianki. Robi się je niezwykle prosto. A więc jak uprażyć jabłka? Poniżej prosty przepis na prażone jabłka:
- Przygotuj jabłka: umyj je i obierz ze skórki. Pokrój w drobną kostkę. Najlepiej sprawdzą się winne odmiany.
- Garnek włóż na średni palnik i wsyp jabłka.
- Jabłka podgrzewaj na małym ogniu.
- Jabłka skrop odrobiną soku z cytryny, by nie ściemniały.
- Wsyp odrobinę cynamonu.
- Jabłka praż aż do odparowania wody.
Teraz gdy już wiesz, jak się robi smażone jabłka, możesz w łatwy sposób przygotować je samodzielnie. To doskonały pomysł na dodatek do ciasta, babeczek, placków, czy naleśników, ale sprawdzi się również do słoików. Prażone jabłka najlepiej robić z cynamonem, jednak wspaniale nadają się wszystkie przyprawy korzenne. Możesz dodać do nich kardamon, goździki, czy anyż. Dzięki temu będą jeszcze bardziej aromatyczne. Prażone jabłka to ulubiona przekąska maluchów. Choć kojarzą się tylko z dodatkiem do jabłecznika, sprawdzą się podczas rozszerzania diety. Nie wiesz, jak zrobić pyszne ciasto na ich bazie? Sięgnij po któryś z przepisów dostępnych na tej stronie. Na pewno przypadną ci do gustu.
Odmian jabłek jest wiele. Od bardzo słodkich do kwaśnych. Najważniejsze jednak aby zwrócić uwagę na ich świeżość i pochodzenie. Wybierajmy owoce dorodne, dojrzałe i pachnące. Zrezygnujmy z tych obitych i uszkodzonych, gdyż mogą zawierać substancje toksyczne. Do prażenia idealnie nadają się odmiany lekko winne - np. antonówki, czy szare renety. Możesz jednak bez stresu wykorzystać wszystkie jabłka do prażenia. Te winne mają po prostu lepszy smak.
Głównym składnikiem tego dania są oczywiście jabłka. W Polsce stanowią jeden z najpopularniejszych owoców. Nic dziwnego, są tanie i pyszne. Niewiele osób jednak wie, że zwierają również sporo dobroczynnych właściwości. Jabłka stanowią źródło wielu związków fenolowych, posiadających udokumentowane właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwalergiczne, a nawet przeciwnowotworowe. Jabłka chronią przed zawałem i zaparciami, wzmacniają zęby, ułatwiają odchudzanie. Jabłka zawierają witaminę C, witaminę K, witaminę B2, witaminę B6, witaminę A, witaminę E, witaminę B1, kwas foliowy, kwas pantotenowy, potas, mangan, żelazo, wapń, magnez, fosfor, miedź, polifenole, pektyny. Do kolejnych właściwości jabłek dodać można także łagodzenie objawów zgagi i likwidowania nieświeżego oddechu. Dlatego tak ważne jest, by gościły w menu jak najczęściej.