Jak upiec ziemniaki w piekarniku? Co jeszcze warto wiedzieć?
Ziemniaki pieczone to doskonała propozycja na dodatek do obiadu. Ziemniaki możemy podać z dodatkiem kotletów mielonych lub schabowych, gulaszu, mięs w sosie, udek pieczonych oraz wielu innych dań. Ziemniaki możemy również ugotować i podać w całości lub w formie puree. Przepisy na dania z wykorzystaniem ziemniaków przeważnie są bardzo proste, dlatego warto wykorzystać je w swojej kuchni. Przepis na pieczone ziemniaki jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Ziemniaki dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Temperatura pieczenia ziemniaków wynosi około 200°C.
A więc jak upiec ziemniaki w piekarniku? Ziemniaki umyj oraz obierz (młode ziemniaki możesz tylko dokładnie wyszorować przy pomocy szczotki). Następnie ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki (ziemniaki możesz upiec w całości, w formie łódeczek, talarów lub frytek). W szklance wymieszaj olej rzepakowy z ulubionymi przyprawami oraz ziołami. Ziemniaki przełóż do naczynia żaroodpornego lub umieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie ziemniaki polej olejem z przyprawami i dokładnie wymieszaj ziemniaki. Ziemniaki rozłóż równomiernie w naczyniu, w którym będziesz je piec. A ile czasu piec ziemniaki oraz w jakiej temperaturze? Czas pieczenia ziemniaków w głównej mierze zależy od ich wielkości. Im większy ziemniak, tym dłużej należy go piec. Ziemniaki piecze się w następujących warunkach: ziemniaki w całości pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 45-60 minut. Surowe ziemniaki pieczone w całości możesz nakłuć widelcem, aby równomiernie upiec wnętrze warzywa. Ziemniaki pokrojone na ćwiartki pieczemy w temperaturze 200-220°C przez około 30-40 minut. Natomiast ziemniaki w plastrach lub talarki pieczemy w temperaturze 200°C przez około 25-50 minut. Dobrze upieczone ziemniaki podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, ponieważ wtedy smakują najlepiej.
Możesz też skrócić czas pieczenia ziemniaków poprzez ich wcześniejsze obgotowanie. W tym celu ziemniaki gotuje w garnku z wodą oraz solą do momentu, aż będą półtwarde (stopień ugotowania możesz sprawdzić przy pomocy widelca). Obgotowane ziemniaki piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 35-40 minut. Jak już wspomniano czas pieczenia ziemniaków, zależy od ich wielkości, dlatego warto sprawdzić co jakiś czas widelcem czy ziemniaki są już miękkie.
Ziemniaki są lekkostrawne, przez co zawarte w niej związki lepiej przyswajają się. Zawierają one stosunkowo mało tłuszczu i dostarczają małej ilości kalorii. Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu, który odpowiada za obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Ziemniaki stanowią także źródło wapnia, żelaza, fosforu, witaminy C, witaminy A, niektórych witamin z grupy B.
Podsumowując: pyszne pieczone ziemniaki to doskonała propozycja na dodatek do obiadu. Smaczne ziemniaki pieczone są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakują podane na ciepło. Ziemniaki pieczone możesz podać z dodatkiem wielu różnych dań mięsnych lub bezmięsnych, możesz je także zaserwować z dodatkiem sosu koperkowego przygotowanego na bazie jogurtu naturalnego.