Jak upiec ziemniaki w piekarniku?

- Ziemniaki umyj oraz obierz.
- Następnie ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki (ziemniaki możesz upiec w całości, w formie łódeczek, talarów lub frytek).
- W szklance wymieszaj olej rzepakowy z ulubionymi przyprawami oraz ziołami.
- Ziemniaki przełóż do naczynia żaroodpornego lub umieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ziemniaki polej olejem z przyprawami i dokładnie wymieszaj.
- Ziemniaki rozłóż równomiernie w naczyniu, w którym będziesz je piec.
A ile czasu piec ziemniaki oraz w jakiej temperaturze? Czas pieczenia ziemniaków w głównej mierze zależy od ich wielkości. Ziemniaki piecze się w następujących warunkach:
- Ziemniaki w całości pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 45-60 minut. Surowe ziemniaki pieczone w całości możesz nakłuć widelcem, aby równomiernie upiec wnętrze warzywa.
- Ziemniaki pokrojone na ćwiartki pieczemy w temperaturze 200-220°C przez około 30-40 minut.
- Ziemniaki w plastrach lub talarki pieczemy w temperaturze 200°C przez około 25-50 minut.