Jak upiec udziec z indyka? Co jeszcze warto wiedzieć?
Udziec z indyka to nic innego jak wykwintny kawałek mięsa, który serwowany jest w dobrych restauracjach. Poznaj mój pieczenie udźca z indyka w piekarniku.
Indyk, czyli drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych.
Pomimo to udziec jest niezwykle soczysty i kruchy, a mięso smaczne, gdy zostanie odpowiednio przygotowany.
Nie ma się co dziwić, że udziec jagnięcy z kością jest coraz bardziej popularny w restauracjach.
Dzisiaj przedstawię Ci jak upiec udziec z indyka.
- Odpowiednio zamarynowany kawałek mięsa umieść w piekarniku.
- Piecz około 25-30 minut w 180 stopniach.
Po tym czasie mięso będzie dobre. W podobny sposób powstanie pieczona noga indyka lub pierś, wystarczy tylko zmienić część mięsa, z której korzystasz.
Do jego przygotowania oprócz dobrego kawałka indyka będziesz potrzebować cebulę, odrobinę oleju rzepakowego/ oliwy z oliwek i do najważniejsze wino, idealnie sprawdzi się tutaj białe wino wytrawne lub półwytrawne, dodatkowo bulion warzywny.
Możesz skorzystać z bulionu warzywnego dobrej jakości w szklanym słoiczku. Nie polecam przygotowywać bulionu z kostek rosołowych. Zawierają one duże ilości soli w swoim składzie. Dodatkowo charakterystyczne przyprawy, które potęgują smak, a drób jest niesamowicie pyszny. Postaw na ziele angielskie, jałowiec, pieprz i sól.
Jeśli brakuje Ci pomysłu i nie wiesz, jak zrobić pyszne mięso poznaj mój przepis na pieczony udziec z indyka.
W pierwszej kolejności rozgnieć wszystkie przyprawy w moździerzu. Mięso oczyść i natrzyj przyprawami, dodaj odrobinę oleju i odstaw do lodówki na godzinę. Jeśli nie masz czasu, śmiało możesz przygotowywać mięso od razu.
W brytfance rozgrzej olej rzepakowy, wrzuć pokrojoną w pióra cebulę i dodaj po chwili mięso, krótko obsmaż w piekarniku, podlewając co jakiś czas bulionem.
W pierwszym etapie pieczenia ustaw temperaturę na 200 stopni, następnie wlej wino, a temperaturę zmniejsz do mniej więcej 180 stopni. Tak przygotowane mięso duś przez 30 minut, w tym czasie nasze mięso przejdzie aromatem alkoholu i ziół.
Gdy mięso będzie delikatne i kruche możesz dodać odrobinę mąki i wymieszaj z wywarem, dzięki temu powstanie niezwykle aromatyczny sos. I tak naprawdę to wszystko, nasz pyszny udziec jest dobry i gotowy do spożycia.
Skoro już znasz mój sprawdzony przepis i wiesz, jak przyrządzić udziec z indyka przygotuj ją w swoim domu i zaskocz całą rodzinę. Przekonaj się, jaki jest smaczny.
Będzie to najlepszy pomysł na obiad lub kolację w rodzinnym gronie.