Jak upiec szynkę? Co jeszcze warto wiedzieć?
Szynka pieczona z warzywami to doskonały pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Szynkę tą podaje się na ciepło polaną sosem własnym z dodatkiem ugotowanych lub upieczonych ziemniaków. W dalszej części dowiesz się ile czasu piec szynkę. Szynkę pieczoną możesz podać także jako dodatek do kanapek - warto jednak przestudzić ją. Przepis na szynkę pieczoną jest dość prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Temperatura pieczenia uzależniona jest od tego, jaką szynkę chcesz upiec. Pieczenie szynki w zbyt wysokiej temperaturze sprawie, że będzie ona bardzo sucha.
A więc jak upiec szynkę na obiad? Szynkę o masie około 1,5 kg umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie szynkę dopraw do smaku ulubionymi ziołami (możesz wykorzystać sól, pieprz oraz klasyczne mieszanki przypraw do mięs, paprykę słodką lub ostrą), mięso marynuj najlepiej przez całą noc. Szynkę w całości umieść w naczyniu żaroodpornym z ulubionymi warzywami a całość zalej odrobiną oleju. Tak przygotowane mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 80 minut.
A jak zrobić szynkę na kanapki? Szynkę ważącą około 1,5 kg dokładnie opłucz pod bieżącą, zimną wodą. Następnie osusz ją przy pomocy ręcznika papierowego. Do przyprawiania mięsa wykorzystaj ulubione zioła i dokładnie natrzyj nimi mięso. Następnie szynkę zawiń szczelnie folią spożywczą i odłóż do lodówki na całą noc. Mięso włóż do naczynia żaroodpornego, podlej je niewielką ilością oleju rzepakowego i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 2 godziny (30 minut przed końcem pieczenia szynkę piecz bez przykrycia). Gotowe mięso wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Szynkę możesz również zapeklować i upiec w naczyniu żaroodpornym. W tym celu przygotuj marynatę z ziela angielskiego, liści laurowych, ziaren pieprzu, czosnku, soli peklującej oraz innych ulubionych przypraw. Marynatą natrzyj umytą oraz osuszoną szynkę. Następnie włóż ją do pojemnika, całość zalej wodą, aby cała szynka była przykryta. Szynkę w marynacie wstaw do lodówki na 6 dni (co 2 dni mięso obróć). Po tym czasie szynkę umieść w naczyniu żaroodpornym, skrop olejem rzepakowym i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 2 godziny. Co jakiś czas szynkę możesz polać powstałym podczas pieczenia sosem.
Szynka jest mięsem, które w 100 g zawiera około 145 kcal. Szynka zawiera również spore ilości białka, którego odpowiednia podaż wypływa na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Zwiększone zapotrzebowanie na spożycie białka posiadają osoby aktywne fizycznie. Znajdziemy w niej także tłuszcz. Szynka wieprzowa jest źródłem wapnia, żelaza, cynku, sodu, fosforu, potasu oraz magnezu. Znajdziemy w niej także niektóre witaminy z grupy B, witaminę D oraz witaminę E. Odpowiednia podaż żelaza w diecie może przyczyniać się do zmniejszonego ryzyka rozwoju anemii z powodu niedoboru tego składnika mineralnego.
Podsumowując: wiesz już, w jaki sposób możesz upiec szynkę wieprzową. Szynka pieczona świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny lub jako smaczny dodatek do kanapek. Szynkę na kanapkach warto podać z dodatkiem świeżych, sezonowych warzyw.