Jak upiec rybę w piekarniku? Co jeszcze warto wiedzieć?
Ryba pieczona to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Rybę pieczoną możesz podać z dodatkiem warzyw pieczonych, ziemniaków pieczonych lub surówki z kapusty kiszonej. Jako dodatek węglowodanowy do ryby pieczonej możesz również podać ugotowana kaszę, ryż lub makaron. W dalszej części dowiesz się jak przyrządzić oraz ile czasu piec rybę pieczoną. Prosty przepis na pieczoną rybę nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Pieczenie ryby w piekarniku jest jedną z lepszych metod przygotowania jej do spożycia.
A więc jak upiec rybę w piekarniku? Całą rybę wypatrosz, pozbaw łuski, opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Rybę natrzyj masłem lub olejem roślinnym i dopraw do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz ulubionymi przyprawami. Tak przygotowaną rybę umieść w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem pieczeniowym. Naczynie z rybą wstaw do piekarnika nagrzanego do około 200°C. A jak długo piec rybę? Wszystko zależy od jej wielkości. Aby obliczyć czas pieczenia ryby przyjmij na każde 100 g ryby około 9-10 minut pieczenia.
Mięso ryb zawiera spore ilości składników odżywczych. Znajdziemy w nich łatwo przyswajalne białka, wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, witaminy A, D, E oraz niektóre witaminy z grupy B, a także składniki mineralne (magnez, wapń, potas, żelazo, jod, selen, fluor, miedź oraz mangan). Spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3 korzystanie wpływa na pracę układu krążenia, pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie tętnicze krwi oraz wspiera funkcje układu nerwowego.
Łosoś zaliczany jest do tłustych ryb morskich i zawiera spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. W łososiu znajdziemy spore ilości białka, które jest łatwo przyswajalne. Białko w organizmie człowieka wykorzystywane jest do tworzenia tkanki mięśniowej, a także odpowiada za uczucie sytości po posiłku. Dodatkowo łosoś stanowi bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3 korzystanie wpływa na pracę układu krążenia, pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie tętnicze krwi oraz wspiera funkcje układu nerwowego. W łososiu znajdziemy również niektóre witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę E oraz witaminę D. Do składników mineralnych obecnych w łososiu możemy zaliczyć potas, fosfor, selen, wapń, żelazo, magnez, cynk, fluor oraz jod.
Podsumowując: wiesz już jak zrobić rybę pieczoną. Przepis jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Temperatura pieczenia ryby wynosi około 200°C, a czas pieczenia uzależniony jest od wielkości ryby, którą zamierzamy upiec. Najlepsza ryba doskonale sprawdzi się jako smaczny obiad dla całej rodziny. Warto podać ją z dodatkiem ugotowanych lub upieczonych ziemniaków oraz z surówką ze świeżych warzyw, lub z przetworów warzywnych (np. możesz podać surówkę z kapusty kiszonej).