Jak upiec karkówkę? Co jeszcze warto wiedzieć?
Karkówka, w niektórych regionach Polski zwana też karczkiem, to jedno z najsmaczniejszych mięs. Nadaje się do duszenia, smażenia w formie kotletów schabowych, jest doskonała z grilla i pieczona.
Karkówka to mięso wieprzowe, które świetnie smakuje poddane pieczeniu. Jednak jak upiec karkówkę, by była soczysta i smaczna?
- Najważniejsza jest marynata — zamarynuj mięso w ulubionych przyprawach na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej całą noc.
- Mięso przed pieczeniem przełóż do brytfanny lub naczynia żaroodpornego. Jeśli chcesz, możesz piec je w kawałku lub w plastrach.
- Nastaw piekarnik na temperaturę 180 stopni, możesz większą, jednak wtedy mięso może stać się zbyt twarde. Lepiej piec je odrobinę dłużej w nieco niższej temperaturze, niż w pośpiechu używając zbyt wysokiej.
- Piecz mięso około 1,5 godziny, od czasu do czasu polewając sosem, który zbiera się na dnie foremki.
Karkówkę zazwyczaj pieczemy cały czas pod przykryciem. Po upieczeniu nie należy otwierać naczynia z mięsem tylko odstawić do całkowitego ostudzenia i wchłonięcia soków przez mięso. Można również piec ją bez przykrycia. Wtedy jednak należy pilnować, by nie spiekła się za bardzo.
Wiele osób zastanawia się, czy konieczne jest obsmażenie karkówki przed pieczeniem. Nie, nie jest to zabieg konieczny, jednak może on wpłynąć pozytywnie na smak i aromat całego dania. Dlaczego? Podczas podsmażania zamykają się pory w mięsie, dzięki czemu wszystkie soki zostaną w mięsie. To sprawia, że karkówka jest po prostu bardziej soczysta. Jednak już jej marynowanie wspaniale wpłynie na jej walory smakowe i soczystość. Niezwykle istotna jest również prawidłowa temperatura. Bez niej ciężko o to, by mięso nie stwardniało.
Gotową karkówkę możesz podawać samą lub z sosem. To sprawdzony przepis, który doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.
Podstawowe przyprawy do karkówki to: czosnek, sól, pieprz, tymianek, majeranek i oregano. Nie zapomnij o klasyce polskiej kuchni – liściu laurowym i zielu angielskim. Do karczku pasuje również mielona słodka i ostra papryka. Wszystko razem wymieszaj z oliwą. Bardzo ciekawa jest również marynata z maślanki z dodatkiem soku z cytryny, ostrej papryki, majeranku i, oczywiście, czosnku. Mięso powinno leżeć w marynacie około 12 godzin, dzięki czemu skruszeje i będzie bardziej miękkie po upieczeniu. Sposobów na pieczenia karkówki jest kilka. W wybranych propozycjach znajdziesz wiele pomysłów, które świetnie sprawdzają się na co dzień i od święta. Sięgnij po nie, gdy brakuje Ci pomysłu na to, co ugotować na obiad z karkówki.
Teraz gdy już wiesz, jak przygotować karkówkę do pieczenia, ile czasu piec oraz jak istotna jest temperatura pieczenia, możesz zabrać się za przygotowanie jej w swoim domu. Karkówka robiona w piekarniku jest naprawdę fantastyczna. Może być podawana na uroczysty obiad, ale również na zwyczajne danie. Warto pamiętać, że jedna porcja karkówki na osobę to zwyczajowo 100 g, jeśli więc zastanawiasz się, ile mięsa potrzebujesz na obiad dla całej rodziny, wystarczy pomnożyć tę wielkość przez ilość osób, które będą to danie zjadać.