Jak upiec karkówkę?

Karkówka to mięso wieprzowe, które świetnie smakuje poddane pieczeniu. Jednak jak upiec karkówkę, by była soczysta i smaczna?
- Najważniejsza jest marynata — zamarynuj mięso w ulubionych przyprawach na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej całą noc.
- Mięso przed pieczeniem przełóż do brytfanny lub naczynia żaroodpornego. Jeśli chcesz, możesz piec je w kawałku lub w plastrach.
- Nastaw piekarnik na temperaturę 180 stopni, możesz większą, jednak wtedy mięso może stać się zbyt twarde. Lepiej piec je odrobinę dłużej w nieco niższej temperaturze, niż w pośpiechu używając zbyt wysokiej.
- Piecz mięso około 1,5 godziny, od czasu do czasu polewając sosem, który zbiera się na dnie foremki.
Gotową karkówkę możesz podawać samą lub z sosem.