Jak upiec gęś, żeby była soczysta? Co jeszcze warto wiedzieć?
Gęś pieczona w całości to doskonały pomysł na święta - warto podać ją jako danie głównie podczas obiadu świątecznego. W dalszej części dowiesz się jak zrobić pieczoną gęś. Gęsina to mięso, które od wielu lat chętnie wykorzystywano w kuchni polskiej - uważana jest za jedno z najszlachetniejszych mięs. Obecnie gęsina straciła na popularności, ponieważ jest mięsem dość tłustym. Przepis na gęś pieczoną jest dość prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Pyszną gęś pieczoną warto podać z dodatkiem gotowanych warzyw oraz surówek przygotowanych na bazie świeżych warzyw (mięso z gęsi doskonale smakuje z dodatkiem buraczków).
A więc jak upiec gęś żeby była soczysta? Przygotuj gęś w całości, przyprawy (np. jałowiec, kminek, rozmaryn oraz majeranek) i nadzienie do gęsi (np. jabłka, gruszki, mieszankę kaszy gryczanej oraz suszonych śliwek). Na początek mięso gęsi mocz przez około 3 godziny w zimnej wodzie. Następnie mięso natrzyj mieszanką przypraw i wstaw do lodówki na kilka godzin, aby aromat przypraw wniknął w mięso. Zamarynowane mięso faszeruj wcześniej przygotowanymi dodatkami. Mięso gęsi ułóż w brytfannie z kratką lub na ruszcie piekarnika (ma to na celu swobodne spływanie tłuszczu w dół). Mięso gęsi podlewaj co jakiś czas wytopionym tłuszczem (do polewania możesz wykorzystać również bulion lub wino). Na koniec pieczenia gęś skrop zimną wodą i pozostaw na kilka minut w piekarniku. A w jakiej temperaturze oraz ile czasu piec gęś? Czas pieczenia gęsi zależy od jej wielkości – można przyjąć, że na każdy kilogram mięsa przypada jedna godzina pieczenia. Gęś natomiast pierw temperaturze około 170-180°C. Jeśli chcesz aby gęsina była bardziej zarumieniona to pieczenie możesz rozpocząć od 230°C przez około 15 minut, następnie zmniejszając temperaturę do 170-180°C.
Gęsina jest najbardziej kalorycznym mięsem drobiowym, ponieważ 100 g mięsa zawiera aż 339 kcal. Mimo wysokiej kaloryczności mięso gęsi zawiera sporo kwasów jednonienasyconych oraz wielonienasyconych, w tym kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6. Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 mogą wpływać na obniżenie poziomu cholesterolu LDL we krwi oraz podwyższenie poziomu cholesterolu HDL. Dodatkowo kwasy te wspomagają pracę mózgu. Tłuszcz gęsi posiada niską temperaturę topnienia, dlatego jest lekkostrawny – jednak nie należy na nim smażyć. Mięso gęsi stanowi także źródło witaminy A, witaminy E, niektórych witamin z grupy B (głównie niacyny), potasu, fosforu, magnezu, żelaza oraz cynku.
Podsumowując: wiesz już jak upiec gęś w całości. Pyszna gęś pieczona w piekarniku świetnie sprawdzi się jako elegancki obiad, który możesz podać podczas świąt lub imprez rodzinnych. Sprawdzony przepis z pieczoną jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Mięso gęsi można faszerować różnymi produktami, jednak najbardziej pasują świeże lub suszone owoce (np. jabłka, gruszki czy śliwki). Aby gęś pieczona była soczysta, warto podlewać ją bulionem lub tłuszczem podczas pieczenia.