Jak upiec chleb na zakwasie? Co jeszcze warto wiedzieć?
Chleb to pieczywo, które otrzymuje się z wypieku ciasta stanowiącego połączenie mąki, wody, soli i dodatków, do których zaliczyć możemy drożdże lub zakwas. Na rynku dostępnych jest wiele różnych rodzajów chleba: pszenny, żytni, pszenno-żytni. Chleb można wypiec również z mąki jęczmiennej, kukurydzianej lub owsianej. Chleb to bardzo często podstawa diety dla wielu osób. Spożywany na śniadanie i na kolacje. Łączy się z tradycyjną kuchnią polską. Najlepszy jest oczywiście ten zrobiony samodzielnie w domu, zwłaszcza z dodatkiem pysznego zakwasu. A więc jak upiec chleb na zakwasie? Oto sprawdzony przepis:
- Przygotuj potrzebne składniki:
- mąkę żytnią (ok. 500 g),
- zakwas (140 g).
- W misce wymieszaj mąkę, zakwas, szczyptę soli oraz 1,5 szklanki wody.
- Ciasto odstaw na 4 godziny do wyrośnięcia.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Ciasto chlebowe umieść w keksowe wysmarowanej olejem i wysypanej mąką.
- Chleb piecz w piekarniku przez około godzinę. Czas pieczenia jest oczywiście uzależniony od wielkości formy i posiadanego sprzętu.
Choć chleb jest dostępny w każdym sklepie, to, jednak gdy piecze się go samemu, smakuje dużo lepiej. Domowy chleb sprawdza się na kanapki, do tostów. To świetny pomysł na zdrowe śniadanie i kolację.
Zakwas do chleba można bez problemu kupić w każdym większym sklepie. Jest to niezwykle wygodna i prosta opcja. Dzięki temu nie trzeba się martwić jego przygotowaniem. Zakwas da się jednak z łatwością przygotować samodzielnie w domu. Wystarczy odrobina cierpliwości i kilka prostych składników. By to zrobić należy przygotować litrowy słoik z nakrętką. Wsypać do niego 30 g mąki żytniej razowej (typ 2000) i wlać 30 g letniej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić w miejsce gdzie nie świeci bezpośrednio słońce. To jedyna część, która wymaga poświęcenia odrobiny swojego czasu. Reszta to czekanie, gdyż zakwas musi zacząć pracować. Będzie gotowy po około 5 dniach. Każdego dnia (oprócz ostatniego) należy dodać do niego 30 g wody i 30 g mąki. Taki zakwas świetnie nadaje się do przygotowania pysznego chleba.
Wiele osób zastanawia się również, jaka mąka jest najlepsza do przygotowania smacznego chleba. Można sięgnąć, w zależności od stanu zdrowia, czy preferencji po mąkę pełnoziarnistą lub oczyszczoną. Choć oczyszczona mąka jest nieco delikatniejsza i słodsza, to sprawdza się dobrze raczej na diecie lekkostrawnej. Nie będzie za to dobrym wyborem na dietach z niskim indeksem glikemicznym, czy redukcyjnej. Dlatego, że białe pieczywo zwykle szybko podnosi poziom cukru we krwi. Dodatkowo nie dostarcza tak wielu witamin i minerałów jak wersja pełnoziarnista. Najlepsza będzie więc mąka o wysokim typie. Typ mąki określa zawartość popiołu, czyli substancji wzbogacających. Im wyższy typ mąki, tym więcej znajdziemy w mące tzw. okrywy owocowo-nasiennej ziarna. Czyli jest ona bardziej bogata w różne substancje i witaminy.
Teraz gdy już wiesz, jak zrobić pyszny chleb w domu spokojnie możesz przygotować go samodzielnie. Idealnie sprawdzi się więc dobry przepis na chleb na zakwasie. Znajdziesz go w propozycjach na tej stronie. Dzięki temu krok po kroku przejdziesz przez ten łatwy proces przygotowywania domowego pieczywa. Taki chleb na pewno zasmakuje nie tylko Tobie, ale i całej rodzinie.