Jak upiec chleb na drożdżach?

- Przygotuj:
- pół kilograma mąki chlebowej,
- szklanki wody, ćwierć kostki drożdży świeżych,
- płaską łyżeczkę cukru,
- odrobinę soli,
- łyżki oleju,
- dodatki (np. nasiona słonecznika lub pestki dyni). W misce wymieszaj mąkę oraz sól.
- Do drugiej miski pokrusz drożdże, dodaj cukier oraz lekko ciepłą wodę i składniki dokładnie wymieszaj.
- Następnie do miski z drożdżami dodaj olej oraz mąkę z solą i ciasto wyrabiaj do całkowitego połączenia się składników.
- Na tym etapie dodaj dodatki i dokładnie wymieszaj ciasto na chleb.
- Miskę z ciastem przykryj ręcznikiem kuchennym i pozostaw w ciepłym miejscu na 30 minut.
- Po tym czasie ciasto chlebowe umieść w keksowe wysmarowanej olejem i wysypanej mąką.
- Swojski chleb piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przed około godzinę.
- Po tym czasie chleb wyciągnij z blaszki i pozostaw do wystudzenia.