Jak upiec bułki? Co jeszcze warto wiedzieć?
Nie ma nic lepszego o poranku niż domowe bułki, które jesteś w stanie przygotować samodzielnie w swoim domu. Dlatego przekonaj się jak zrobić bułki w rodzinnym gronie. Pieczenie bułek w domu są tak samo smaczne, jak te kupne, a ich skład jest zdecydowanie lepszy. Skład tych kupnych zazwyczaj zostawia wiele do życzenia. Niestety, bardzo często zawierają zbyt duże ilości cukru, który jest zbędny oraz barwniki i konserwanty, a wszystko po to, aby ich termin przydatności był dłuższy, a wygląd i zapach atrakcyjniejszy. Postaw na dobre, domowe wypieki.
Zatem, jak upiec bułki? Koniecznie poznaj mój prosty przepis.
- Mąkę przesiej przez sitko, dodaj drożdże.
- Wlej szklankę wody i wymieszaj. Dodaj oliwę z oliwek.
- Wyrabiaj ciasto w rękach lub za pomocą haków.
- Podziel ciasto na mniejsze kawałki i uformuj kulki, odstaw do wyrośnięcia.
- Upiecz bułki w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach.
W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
Oprócz mąki postaw na odrobinę cukru i soli. W moim przepisie użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Pamiętaj, że mąka pszenna nie dosyć, że charakteryzuje się zawartością glutenu w swoim składzie, to dodatkowo charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym, co będzie ważną informacją dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Do takich zaburzeń należy między innymi insulinooporność czy choroba, jaką jest cukrzyca typu 2. Dieta tych osób powinna opierać się na produktach o niskim indeksie glikemicznym.
Skoro już znasz mój przepis na bułki i wiesz, jak przygotować szybkie bułki w piekarniku koniecznie postaw na sprawdzony przepis, który z całą pewnością nie sprawi Ci problemu.
Przekonaj się, że domowe pieczywo nie tylko jest pyszne, ale najlepsze dla całej Twojej rodziny.