Jak upiec biszkopt?

Na początek przygotuj formę do pieczenia – wyłóż jej spód papierem do pieczenia. Piekarnik zacznij rozgrzewać do temperatury 170°C. Do upieczenia biszkoptu przygotuj 6 jajek, ¾ szklanki cukru, ¼ szklanki mąki ziemniaczanej, ¾ szklanki mąki pszennej oraz jedną płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Aby przygotować biszkopt przestrzegaj następujących kroków:
- Białka oddziel od żółtek.
- Białka ubij przy pomocy miksera na sztywną pianę.
- Następnie do białek stopniowo dodawaj cukier i miksuj, aż do rozpuszczenia cukru.
- Mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiej na sicie do jednej miski.
- Do ubitych białek dodaj mąki z proszkiem do pieczenia oraz żółtka i delikatnie wymieszaj do powstania gładkiej, puszystej masy.
- Masę przelej do wcześniej przygotowanej tortownicy lub prostokątnej blaszki.
- Biszkopt wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 – 35 minut.
- Upieczony biszkopt pozostaw przez około 30 minut w uchylonym piekarniku.