Jak ugotować ryż na mleku? Co jeszcze warto wiedzieć?
Ryż na mleku na gęsto to doskonały pomysł na śniadanie dla dzieci i dorosłych, które możesz podać na słodko. Ryż gotowany na mleku z dodatkiem owoców możesz podać także jako pyszny deser. W dalszej części dowiesz się jak zrobić ryż na mleku. Sprawdzony przepis na ryż na mleku jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego.
A więc jak ugotować ryż na mleku? Na początek przygotuj pół szklanki ryżu, 2 szklanki mleka lub napoju roślinnego (np. owsianego lub migdałowego), 1 łaską łyżkę cukru, 1 łyżeczkę masła oraz dodatki do podania (np. cynamon). Do rondelka lub garnuszka wsyp ryż, zalej go mlekiem i zagotuj. Następnie zmniejsz moc palnika na minimalną i ryż na mleku gotuj przez około 20 minut, mieszając co jakiś czas, aby ryż nie przypalił się. Pod koniec gotowania do ryżu dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Ugotowany, gęsty ryż zestaw z ognia i pozostaw na około 2 minuty. Po tym czasie ryż przełóż do miseczek i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Ryż to produkt, który chętnie wykorzystywany jest w diecie bezglutenowej. W diecie lekkostrawnej warto wykorzystać ryż biały, ponieważ zawiera on dużo mniej błonnika niż np. ryż brązowy. Ryż stanowi doskonałe źródło węglowodanów, które wykorzystywane są jako źródło energii. Dodatkowo w ryżu znajdziemy spore ilości białka i niską zawartość tłuszczu - dlatego chętnie wykorzystywany jest w diecie sportowców (najbardziej popularnym posiłkiem w diecie osób trenujących jest ryż z kurczakiem i warzywami). Ryż jest także źródłem składników mineralnych oraz witamin, do których możemy zaliczyć: niektóre witaminy z grupy B, witaminę E, selen, magnez, cynk oraz miedź. Odpowiednia podaż wszystkich składników odżywczych przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Mleko to produkt spożywczy, który chętnie wykorzystywany jest w kuchni polskiej do przygotowania wielu potraw. Mleko krowie stanowi dobre źródło wielu witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Do witamin obecnych w mleku możemy zaliczyć witaminę D, witaminę A oraz witaminę B12, natomiast do składników mineralnych potas, wapń, magnez, a także cynk. Mleko stanowi również źródło białka zwierzęcego, które bierze udział w procesach rozwojowych oraz wzrostowych organizmu. Białko wpływa również na procesy odpornościowe organizmu. W zależności od zawartości tłuszczu mleko będzie miało różną kaloryczność - w diecie osób odchudzających się warto wybrać mleko z mniejszą zawartością tłuszczu (warto wybrać mleko 0,5% lub 1,5%, aby witaminy rozpuszczalne w tłuszczach mogły odpowiednio przyswoić się do organizmu w procesach wchłaniania).
Podsumowując: gotowanie ryżu jest bardzo proste i nie wymaga dużych zdolności kulinarnych. Proporcje do przygotowania ryżu na gęsto wynoszą 1 porcja ryżu na 4 porcje mleka. Jeśli chcesz przygotować rzadszy ryż, dodaj większa ilość mleka. Jako dodatki do ryżu możesz podać mus owocowy, owoce pokrojone w kostkę lub cynamon.