Jak ugotować pieczarki? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jak ugotować pieczarki? Te grzyby smakują wspaniale podane na różne sposoby, jednak gotowanie pieczarek nie jest często wybierane, a warto po nie sięgnąć. Zwłaszcza że jest niezwykle proste:
- Pieczarki włóż w całości do rondelka i zalej zimną wodą.
- Wodę zagotuj.
- Gotuj grzyby od 3 do 5 minut.
- Pod koniec gotowania dodaj odrobinę soli.
- Pieczarki odcedź.
Ten przepis na gotowane pieczarki doskonale sprawdzi się, jeśli lubisz eksperymentować w swojej kuchni. To ile trzeba gotować pieczarki, zależy od wielu czynników, między innymi od tego, czy wrzucamy je do wrzącej wody, czy zimnej, ale również ich wielkości. Zwykle używa się całych pieczarek, w ich przypadku czas gotowania jest nieco dłuży. A jak długo mają się gotować posiekane pieczarki? Nieco krócej - wystarczą im 2 - 3 minuty w garnku z wrzątkiem.
Gotowanie pieczarek pozwala wydobyć ich smak i aromat. Trzeba jednak zrobić to umiejętnie, by zachowały one delikatną i soczystą konsystencję. Kluczową kwestią jest powolne gotowanie pieczarek do czasu, aż uwolnią zawarte w nich soki.
Kluczową sprawą jest zmiana wody podczas gotowania. Jeśli nie masz 100% pewności co do pochodzenia grzybów, dobrze jest zmienić przynajmniej raz, a najlepiej dwukrotnie wodę podczas gotowania. Jeśli nie masz pewno co do gatunku spożywanych grzybów - lepiej zrezygnuj z ich zjadania. W przypadku, gdy grzyby pochodzą od sprawdzonego dostawcy, możesz gotować je bez zmiany wody.
W zależności od ilości pieczarek musimy wykalkulować taką ilość, aby zmieściła się do garnka. Pieczarki muszą być także w całości przykryte wodą. Do gotowania pieczarek możesz dodać również przyprawy, by nieco zmienić ich smak. Idealnie sprawdzi się ziele angielskie, ale również liść laurowy, ziarna pieprzu i sól. Pamiętaj jednak, by sól dodawać pod koniec gotowania.
Gotowanie pieczarek jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Co najważniejsze sposób na przyrządzanie pieczarek jest niezwykle prosty i nie zajmuje zbyt dużo czasu. Można więc sięgać po nie bardzo często.
Ugotowane pieczarki należy przechowywać w lodówce w otwartym pojemniku. Białe grzyby można trzymać w niskiej temperaturze maksymalnie 4 dni, a brązowe 6 dni. Jeśli nie planujesz zjadać ich w przeciągu tych dni, możesz też bez obaw je zamrozić. Pamiętaj, tylko by nie zamrażać ponownie raz rozmrożonych grzybów. Mrożone grzyby możesz przechowywać w zamrażarce do kilku miesięcy.
Pieczarki to naprawdę dobry wybór. Choć grzyby te mogą wydawać się tylko smacznym dodatkiem, to zawierają sporo cennych dla zdrowia właściwości. Zawierają wartościowe białko, są źródłem błonnika pokarmowego (najwięcej jest go w pieczarkach białych) i dobrze przyswajalnych tłuszczów. Ponadto wraz z nimi dostarczamy organizmowi potasu, miedzi i jodu oraz witaminy A, E, z grupy B oraz D. Białe pieczarki są również bogate w selen. Selen wzmacnia zdrowie serca, wzmacnia układ odpornościowy, zmniejsza stany zapalne i wspomaga pracę tarczycy. Zawarty w nich beta-glukan wspomaga prawidłową pracę układu odpornościowego.