Jak ugotować pęczak? Co jeszcze warto wiedzieć?
Kasza pęczak to odmiana kaszy jęczmiennej. Choć może nie jest tak popularna, jak np. kasza gryczana, to ostatnio zyskuje coraz większą popularność. Głównie ze względu na jej smak, łatwą dostępność, ale także niezwykłe właściwości zdrowotne. Kaszę pęczak można kupić w wielu sklepach. W większości jest dostępna pakowana w woreczkach, jednak ze względu na środowisko, a także własne zdrowie najlepiej wybierać ziarna bez plastikowej torebki. Wiele osób zastanawia się jednak jak ugotować pęczak, kaszę pęczak w domu. Oto najprostszy sposób:
- Kaszę przełóż na sitko i opłucz.
- Kaszę włóż do rondelka i zalej wodą. W zależności od tego jak chcesz ją ugotować użyj poniższe proporcje:
- ,5 szklanki wody na 1 szklankę kaszy - kasza gotowana na sypko,
- ,5 szklanki wody na 1 szklankę kaszy - kasza gotowana na gęsto.
- Dodaj do kaszy łyżkę oliwy i odrobinę soli.
- Kaszę gotuj 12 - 15 minut, do całkowitego wchłonięcia wody. Czas gotowania zależy od wielu czynników, np.: posiadanego naczynia, czy preferencji co do jej miękkości. Dlatego ciężko powiedzieć, ile minut dokładnie spędzi w garnku.
- Po tym czasie zostaw kaszę pod przykryciem jeszcze przez 10 minut.
Kasze najlepiej gotować w osolonej wodzie, dzięki temu nie traci tak dużo cennych właściwości. Minerały i witaminy nie pozostają w wodzie, która i tak zostaje wylana. Dlatego, nawet jeśli ograniczamy spożycie soli, to wciąż warto dodać, choć szczyptę do gotowania dowolnej kaszy, nie tylko pęczak. Kaszę można również gotować w bulionie, wtedy można pominąć dodatek soli.
Z czym podawać kaszę pęczak? Idealnie pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i jarskich. Można ją serwować z gulaszami, aromatycznymi sosami, czy w zupie. Najpopularniejszą potrawą z dodatkiem kaszy pęczak jest niewątpliwie krupnik. To bardzo aromatyczna zupa, której podstawę stanowi właśnie kasza i mocny bulion, długo gotowany na warzywach i grzybach, często także z dodatkiem mięsa. Kasza pęczak to doskonały pomysł również na niezwykle smaczne kaszotto. Najlepiej smakuje z grzybami, karmelizowaną cebulą, czy burakami.
Czy warto włączyć kaszę pęczak do swojego menu? Jak najbardziej, to niezwykle zdrowe źródło węglowodanów złożonych. Kasza ta to również dobre źródło witamin z grupy B odpowiadających za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, metabolizmu na poziomie komórkowych czy wspomagające odporność. Warto podkreślić, że pęczak to dobre źródło błonnika pokarmowego zarówno frakcji rozpuszczalnej, jak i nierozpuszczalnej w wodzie. Aktualne badania wskazują, że spożywanie tego rodzaju kaszy w dużym stopniu zarządza poziomem cukru we krwi.
Teraz gdy już wiesz ile czasu gotować i jak przyrządzić kaszę pęczak, możesz sięgać po pyszne dania na jej bazie. Jeśli brakuje Ci pomysłu, co możesz z niej przygotować, koniecznie sprawdź inspiracje na tej stronie, Kasza pęczak idealnie sprawdza się na obiady dla całej rodziny. Jest lekka, ale przy tym niezwykle pożywna. Będzie idealnym wyborem do zupy, gulaszu, czy kaszotta. Dzięki dużej zawartości błonnika doskonale wpływa na pracę układu pokarmowego, dlatego im częściej gości w menu, tym lepiej.