Jak ugotować owsiankę? Co jeszcze warto wiedzieć?
Owsianki to dania chętnie przygotowywane na śniadanie podczas wielu różnych diet. Owsianka świetnie sprawdzi się jako posiłek dla dzieci i dorosłych. Owsianka to zupa przygotowywana na bazie płatków owsianych na mleku lub na wodzie. Jako dodatkowe składniki do owsianki możemy wykorzystać owoce świeże, suszone lub mrożone, masło orzechowe, różne orzechy, mieszankę bakalii lub pestki. Dodatkowo płatki na mleku możemy wzbogacić w cynamon lub inne przyprawy rozgrzewające, miód lub syrop klonowy. Jako dodatek do owsianki świetnie sprawdzą się również słodkie warzywa (np. marchew starta na tarce jarzynowej o małych oczkach). Sprawdzony sposób na przygotowanie owsianki jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego.
A więc jak ugotować owsiankę? Owsiankę możesz ugotować na wodzie lub na mleku.
- Aby ugotować owsiankę na wodzie przygotuj płatki owsiane, zimną wodę oraz szczyptę soli. Do małego garnuszka lub rondelka wsyp płatki i zalej je zimną wodą. Następnie ustaw średnią moc palnika i gotuj płatki. Podczas gotowania do płatków dodaj szczyptę soli, która podkreśli smak płatków. Wodę doprowadź do wrzenia i płatki gotuj do momentu ich miękkości. Ugotowane płatki przełóż do miseczki i podawaj je z ulubionymi dodatkami.
- Aby ugotować owsiankę na mleku przygotuj płatki owsiane oraz mleko lub napój roślinny (np. migdałowy czy owsiany). Mleko lub napój roślinny zagotuj. Następnie do gotującego się mleka lub napoju roślinnego dodaj płatki owsiane. Płatki mieszaj co jakiś czas. Płatki gotuj do ich miękkości. Gotową owsiankę podawaj z ulubionymi dodatkami.
Możemy wyróżnić kilka rodzajów płatków owsianych, do których zaliczymy płatki owsiane zwykłe, płatki owsiane górskie oraz płatki owsiane błyskawiczne. Płatki owsiane często wykorzystywane są w kuchni do przygotowania owsianek, ciasteczek owsianych, batoników domowych, granoli, musli, chleba, bułek, omletów. Płatkami owsianymi błyskawicznymi możesz również panierować mięso.
Płatki owsiane to doskonałe źródło węglowodanów. Płatki owsiane zawierają także sporą ilość witamin i składników. Do witamin obecnych w płatkach możemy zaliczyć witaminę B1, witaminę B5 oraz witaminę E. Natomiast do składników mineralnych obecnych w płatkach owsianych możemy zaliczyć fosfor, wapń, magnez, krzem oraz cynk. Witamina B5 jest niezbędna do metabolizowania białek, tłuszczów oraz węglowodanów. Odpowiednia podaż witaminy B1 wpływa natomiast na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Podsumowując: gotowanie owsianki jest bardzo proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Aby szybko przygotować owsiankę warto wykorzystać płatki owsiane błyskawiczne. Pyszna owsianka najlepiej smakuje bezpośrednio po przygotowaniu. Dobra owsianka może mieć wiele odsłon - doskonale smakuje z dodatkiem świeżych owoców oraz z orzachami. Owsiankę możesz wzbogacić także w kakao lub kilka kostek czekolady. Owsianka przygotowywana na mleku stanowi również dobre źródło białka. Owsiankę warto podać jako śniadanie na ciepło zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.