Jak ugotować marchewkę?

Marchewkę możesz ugotować na kilka sposobów - w całości, pokrojoną w kostkę lub talarki. Marchew możesz ugotować także w wodzie lub na parze.
- Aby ugotować marchew w całości obrane marchewki włóż do garnka i wlej tyle wody, aby były przykryte w całości. Na każdy wlany litr wody dodaj 1 płaską łyżeczkę soli oraz cukru. Całość gotuj pod przykryciem przez około 20-25 minut.
- Aby ugotować marchew w kostce dokładnie umyj, obierz i pokrój w odpowiedni kształt marchew. Marchew przełóż do garnka, zalej ją wodą i dodaj masło. Marchew gotuj pod przykryciem przez około 10-15 minut. Do marchwi możesz dodać również zasmażkę, aby była bardziej gęsta.
- Aby ugotować marchew na parze warzywo umyj, obierz i pokroju w dość cienkie talarki. Na sicie lub pojemniku parowaru umieść talarki z marchwi i posyp je przyprawami. Marchew gotuj na parze przez około 20 minut.