Jak ugotować marchewkę? Co jeszcze warto wiedzieć?
Marchewka to produkt, który posiada szerokie zastosowanie kuchenne. Spożywana jest zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. W dalszej części dowiesz się jak zrobić gotowaną marchew. Marchew wykorzystuje się do przygotowania dań na słono oraz na słodko (np. jako dodatek do wypieków, najbardziej znanym wypiekiem z wykorzystaniem marchwi jest ciasto marchewkowe). Marchew można wykorzystać jako dodatek do owsianki lub placuszków warzywnych podanych z sosami na śniadanie. Stanowi ona również doskonały dodatek do koktajli oraz świeżo wyciskanych soków. Najbardziej popularnym dodatkiem do dania obiadowego jest marchew z groszkiem, jednak przygotujesz z niej również inne, smaczne surówki. Marchew można również wykorzystać jako główny składnik zupy marchewkowej lub jako dodatek do kotletów warzywnych. Z dodatkiem marchwi przygotujesz również pasztet, który będzie stanowił doskonały dodatek do kanapek. Marchew wykorzystywana jest również jako jeden ze składników do sałatki jarzynowej.
A więc jak ugotować marchewkę? Marchewkę możesz ugotować na kilka sposobów - w całości, pokrojoną w kostkę lub talarki. Marchew możesz ugotować także w wodzie lub na parze.
- Aby ugotować marchew w całości obrane marchewki włóż do garnka i wlej tyle wody, aby były przykryte w całości. Na każdy wlany litr wody dodaj 1 płaską łyżeczkę soli oraz cukru. Całość gotuj pod przykryciem przez około 20-25 minut (stopień ugotowania marchewki sprawdź poprzez wbicie w nią widelca).
- Aby ugotować marchew w kostce dokładnie umyj, obierz i pokrój w odpowiedni kształt marchew. Marchew przełóż do garnka, zalej ją wodą i dodaj masło (na 1 kg marchwi wykorzystaj jedną czubatą łyżkę masła). Marchew gotuj pod przykryciem przez około 10-15 minut. Do marchwi możesz dodać również zasmażkę, aby była bardziej gęsta.
- Aby ugotować marchew na parze warzywo umyj, obierz i pokroju w dość cienkie talarki. Na sicie lub pojemniku parowaru umieść talarki z marchwi i posyp je przyprawami. Marchew gotuj na parze przez około 20 minut.
Marchew jest produktem niskokalorycznym, dlatego będzie idealnym wyborem w diecie redukcyjnej. W marchwi znajdziemy wiele cennych składników odżywczych, zaliczymy do nich: antyoksydanty, błonnik, wapń, żelazo, potas, magnez, mangan, miedź, cynk, witaminę E, witaminę C oraz witaminy z grupy B. Marchewki swój kolor zawdzięczają karotenoidom, które są nierozpuszczalne w wodzie i wykazują działanie antyoksydacyjne. Dzięki zawartości związków takich jak witamina C i E oraz flawonoidów, które zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, zmniejsza się produkcja wolnych rodników - wpływa to na opóźnienie procesów starzenia się organizmu oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Dodatkowo witamina C i beta-karoten przyczyniają się do obniżenia cholesterolu LDL, a co za tym idzie, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
Podsumowując: wiesz już ile gotować marchew w garnku lub na parze do miękkości. Do gotowania na parze warto wykorzystać młodą marchewkę. To ile czasu gotować marchew w głównej mierze zależy od stopnia jej rozdrobnienia. Gotowana marchewka świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu.