Jak ugotować kaszę mannę? Co jeszcze warto wiedzieć?
Kasza manna jest otrzymywana w procesie wysokiego przemiału pszenicy. Ma biało-kremową barwę, słodkawy, świeży zapach, delikatny smak. Dodatkowo jest drobnoziarnista i sypka. Kasza manna to doskonały dodatek do wielu dań. Kasza manna, znana także jako grysik, to jeden z rodzajów kaszy pszennej. Obok kaszy gryczanej oraz jęczmiennej stanowi ona jedną z najpopularniejszych na rynku kasz. Może również stanowić deser. Wszystko to kwestia odpowiedniego przygotowania. A więc jak ugotować kaszę mannę dobrze? Możesz to zrobić na dwa sposoby:
- w wodzie - w garnku zagotuj wodę. Jeśli chcesz, by Twoja kasza była dość gęsta, używaj proporcji: 2 szklanki wody na 0,5 szklanki kaszy. Wsyp kaszę. Całość gotuj do uzyskania gęstej, jednolitej masy.
- na mleku - w garnku zagotuj mleko. Jeśli chcesz, by Twoja kasza była dość gęsta, używaj proporcji: 2,5 szklanki mleka na 0,5 szklanki kaszy. Wsyp kaszę. Całość gotuj do uzyskania preferowanej konsystencji. Kaszę na mleku możesz posłodzić.
Przepis na kaszę manną sprawdzi się nie tylko na śniadanie, ale może też posłużyć za pyszny pomysł na deser. Kaszę ugotowaną na wodzie możesz chłodzić, kroić w kostkę i dodawać do zupy. Możliwości jest naprawdę wiele. Gotowanie kaszy to doskonała opcja zwłaszcza dla dzieci i osób z problemami żołądkowymi. To dlatego, że kaszka manna jest naprawdę lekkostrawna.
Kasza manna to zwykle doskonały pomysł na pyszne danie na śniadanie. Robi się ją szybko i jest bardzo sycąca. Najlepiej przygotowywać ją wtedy na mleku. A jak zrobić kaszę mannę na śniadanie? Oprócz mleka można zalać ją również napojem roślinnym np. owsianym lub sojowym. Lepiej postawić na sojowe, jeśli jest dobrze tolerowane, gdyż zawiera nieco więcej białka. Do gotującej się kaszy można oczywiście dodać cukier lub słodzik. Jednak nie jest to niezbędne. Kasza manna sama w sobie jest dość słodka. Następnie należy ją podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż osiągnie pożądaną gęstość. Zwykle zajmuje to tylko kilka minut. Dzięki czemu jest to jeden z szybszych pomysłów na smaczny i szybki posiłek. Kaszę tak przygotowaną najlepiej podawać z czekoladą, sosem na bazie masła orzechowego lub owocowym musem. To idealne danie dla wszystkich smakoszy. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil, a radość jedzenia jest ogromna.
Kaszę mannę można podawać w kilku wersjach. Podawana jest na ciepło lub na zimno. Doskonale smakuje zarówno jako samodzielne danie bez żadnych dodatków, jak i również z owocami sezonowymi, sokami czy też w zastępstwie makaronu np. do rosołu. Z kaszy manny przygotowuje się kleik, mus, zupę mleczną, kisiel, budyń lub leguminę. Kasza manna jest na tyle uniwersalna, że można ją podawać nawet niemowlętom, zarówno z owocami, jak i warzywami, na śniadanie, jak i na kolację. Mimo że kasza manna należy do kategorii kasz drobnych, jest produktem o wysokiej wartości energetycznej. Potrawy z niej przyrządzane są sycące, a zarazem lekkostrawne. Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej, możesz też sięgnąć po kaszę mannę pełnoziarnistą. Jest nieco mniej lekkostrawna, za to dostarcza sporo błonnika.