Jak ugotować kalafior? Co jeszcze warto wiedzieć?
Kalafior ceniony jest w wielu kuchniach całego świata. W kuchni możemy zastosować go na wiele różnych sposobów. Można podać go jako surową przekąskę, usmażyć w panierce, upiec w piekarniku, ugotować na parze albo w wodzie, a także dusić w sosie. Kalafior jest doskonałym produktem, z którego możemy przygotować różnego rodzaju zupy (zarówno wegańskie, wegetariańskie, jak i na bazie wywaru mięsnego), danie obiadowe (np. wegetariańskie kotlety z kalafiora), kalafior możemy dodać również do sałatek oraz surówek.
A więc jak ugotować kalafior? Na początek zdejmij z kalafiora liście oraz odetnij wystający głąb. Kalafior opłucz pod zimną, bieżącą wodą i podziel na różyczki (kalafior możesz ugotować również w całości). Do garnka wlej osiem szklanek wody, przykryj przykrywką i wodę zagotuj. Następnie do wody wsyp dwie łyżeczki soli i dokładnie wymieszaj. W zagotowanej wodzie umieść różyczki kalafiora lub cały kalafior głąbem do dołu i gotuj pod przykryciem do miękkości warzywa.
Ile gotujemy kalafior? Czas gotowania kalafiora zależy od jego stopnia rozdrobnienia: świeży kalafior w całości gotuj 15-20 minut, a świeży kalafior podzielony na różyczki gotuj 8-10 minut, kalafior mrożony gotuj przez około 7-10 minut. Ostateczny czas gotowania zależy od tego, czy kalafior ma być al dente, czy bardziej miękki — stopień ugotowania sprawdź przy pomocy widelca, który wbij w różyczkę kalafiora (jeśli widelec wejdzie bez żadnego oporu, to znaczy, że kalafior jest ugotowany).
Kalafior to niskokaloryczne warzywo. Niska kaloryczność kalafiora wypływa na jego szerokiej zastosowanie w diecie redukcyjnej, która wspomaga walkę z nadwagą oraz otyłością. Zawiera również spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. W kalafiorze znajdziemy wapń, magnez, fosfor, potas, żelazo, witaminę C, witaminę K oraz niektóre witaminy z grupy B. Kalafior może być wykorzystywany w wielu rodzajach diet np. diecie wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej czy redukcyjnej. Dostarczenie witaminy C z kalafiora może wpływać na poprawę funkcjonowania naszego układu odpornościowego. Jest to szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności, która przypada w okresie jesienno-zimowym. Witamina C zaliczana jest do przeciwutleniaczy, które pomagają zmniejszyć produkcję wolnych rodników. Witamina ta wpływa pozytywnie na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych. Kalafior posiada indeks glikemiczny, który wynosi 15, dlatego warzywo to może być polecane, osobom cierpiącym na insulinooporność lub chorującym na cukrzycę.
Podsumowując: wiesz już jak prawidłowo ugotować kalafior. Powyżej znajdziesz odpowiedź ile wody oraz ile soli potrzebujesz, aby ugotować jedną główkę kalafiora. Wiesz również ile minut gotować kalafiora w całości oraz podzielonego na różyczki. Wiesz również ile czasu gotować mrożone różyczki kalafiora. Warzywo warto wykorzystać w diecie, ponieważ posiada wiele cennych składników odżywczych, które korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu.