Jak ugotować kalafior?

Na początek zdejmij z kalafiora liście oraz odetnij wystający głąb. Kalafior opłucz pod zimną, bieżącą wodą i podziel na różyczki (kalafior możesz ugotować również w całości). Do garnka wlej osiem szklanek wody, przykryj przykrywką i wodę zagotuj. Następnie do wody wsyp dwie łyżeczki soli i dokładnie wymieszaj. W zagotowanej wodzie umieść różyczki kalafiora lub cały kalafior głąbem do dołu i gotuj pod przykryciem.
Czas gotowania kalafiora zależy od jego stopnia rozdrobnienia:
- kalafior w całości gotuj 10-15 minut;
- kalafior podzielony na różyczki gotuj 8-10 minut;
- kalafior mrożony gotuj przez około 7-10 minut.
Ostateczny czas gotowania zależy od tego, czy kalafior ma być al dente, czy bardziej miękki — stopień ugotowania sprawdź przy pomocy widelca, który wbij w różyczkę kalafiora (jeśli widelec wejdzie bez żadnego oporu, to znaczy, że kalafior jest ugotowany).