Jak ugotować jajka na twardo? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jaja kurze to produkty spożywcze, które stanowią podstawę do przygotowania wielu potraw. Jaja bogate są w wiele składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Jaja chętnie wykorzystywane są w kuchni do przygotowania samodzielnych potraw, np. w postaci jajka sadzonego, jajecznicy, omletu, jajek gotowanych na miękko lub na twardo. Jajka gotowane na twardo można faszerować, wykonać z nich pastę jajeczna lub kotlety jajeczne. Jaja kurze stanowią również jeden z głównych składników do wykonania ciast oraz budyniów. Wykorzystuje się je także do przygotowania kremów, lodów, sufletów, panierek do kotletów. Na bazie jajek przygotowuje się również likier jajeczny.
A więc jak ugotować jajka na twardo? Na początek upewnij się, że skorupki jajek kurzych nie są uszkodzone. Następnie do rondelka lub garnuszka wlej zimną wodę, dodaj odrobinę soli i przy pomocy łyżki włóż do rondelka lub garnuszka jajka. Ile wody należy wlać do naczynia? - powinno być jej tyle, aby całe jajka były zakryte. Następnie wodę doprowadź do wrzenia i od tego momentu jajka gotuj przez około 8 minut. Po tym czasie z rondelka wylej wodę i jajka przelej zimną wodą. Ugotowane jajka obierz ze skorupki. Dobrze ugotowane jaja kurze na twardo powinny po przekrojeniu mieć twarde żółtko.
Ile czasu gotować róże rodzaje jaj? Czas gotowania w głównej mierze zależy od wybranego rodzaju jaj — im mniejsze jajo, tym krócej powinno je się gotować. Jaja przepiórcze powinno gotować się około 4 minut, jaja kurze około 8 minut, jaja kacze około 9 minut, natomiast jaja gęsie około 15 minut. To ile minut gotować jajka na twardo zależy również od rozmiaru jajek — np jaja kurze wielkości M należy gotować nieco krócej niż jaja kurze wielkości L.
Jajka kurze to skarbnica składników odżywczych, których odpowiednia podaż korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, które z łatwością przyswajalne jest przez nasz organizm. Białko jaja kurzego uznawane jest za białko wzorcowe, ponieważ zawiera wszystkie aminokwasy w odpowiednich ilościach. Jaja kurze bogate są także w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz niektóre witaminy z grupy B. W jajach znajdziemy także składniki mineralne, do których możemy zaliczyć: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk oraz selen. Żółtko jaja zawiera beta-karoten oraz luteinę, które spożywane w odpowiednich ilościach chronią narząd wzroku przed szkodliwym działaniem promieniowania UVA oraz UVB, a także składniki te zmniejszają ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej oraz poprawiają widzenie.
Podsumowując sprawdzony sposób na ugotowanie jajek na twardo jest bardzo łatwy i dość szybki. Prosty przepis na jaja gotowane na twardo warto wykorzystać w okresie świąt Wielkanocnych, ponieważ w tym okresie spożywamy ich dość dużo. Wiesz już ile czasu gotować różne rodzaje jaj oraz ile wody do tego wykorzystać. Do gotowania warto wykorzystać jaja w temperaturze pokojowej.