Jak ugotować dobry rosół?

- Na początek przygotuj:
- ,5 kg mięsa z kurczaka,
- duże marchewki,
- mały korzeń pietruszki,
- średnią cebulę,
- pół pora,
- ćwierć średniego selera,
- ,5 litra wody,
- natkę pietruszki,
- liście laurowe,
- ziela angielskie,
- pieprz oraz dwie płaskie łyżeczki soli.
- Marchew obierz i przekrój na pół, korzeń pietruszki oraz seler obierz.
- Cebulę obierz, przekrój na pół i podpiecz nad ogniem.
- Pora dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
- W garnku umieść mięso z kurczaka, wcześniej przygotowane warzywa, liście laurowe oraz ziela angielskie.
- Następnie do garnka dodaj wodę.
- Garnek przykryj przykrywką i gotuj wywar na małej mocy palnika.
- Co jakiś czas zbierz szumowiny z wierzchu zupy.
- Rosół gotuj przez około 2 godziny.
- Po tym czasie dodaj sól. Rosół gotuj przez kolejne 30 minut.
- Z rosołu wyciągnij warzywa oraz mięso, a sam rosół przecedź przez sito do drugiego garnka.
- Gotowy rosół podaj z ugotowanym makaronem oraz posiekaną natką pietruszki.