Jak ugotować dobry rosół? Co jeszcze warto wiedzieć?
Rosół to zupa przygotowywana na bazie wywaru mięsno-warzywnego. Zupy tej nie zagęszcza się. W dalszej części dowiesz się jak ugotować dobry rosół oraz ile czasu gotować zupę. Zupa stanowi płyną lub półpłynną potrawę, która zazwyczaj ma postać wywaru, który powstaje podczas gotowania różnych składników. Najczęściej rosół sporządzany jest z kurczaka, jednak do jego wykonania można wykorzystać również mięso wołowe lub baranie. Rosół często podawany jest z makaronem na obiad niedzielny. Rosół możesz podać także z dodatkiem klusek lanych. Sprawdzony przepis na domowy rosół jest dość prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego.
A więc jak ugotować dobry rosół? Na początek przygotuj 1,5 kg mięsa z kurczaka, 2 duże marchewki, 1 mały korzeń pietruszki, 1 średnią cebulę, pół pora, ćwierć średniego selera, 2,5 litra wody, natkę pietruszki, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, pieprz oraz dwie płaskie łyżeczki soli. Marchew obierz i przekrój na pół, korzeń pietruszki oraz seler obierz. Cebulę obierz, przekrój na pół i podpiecz nad ogniem. Pora dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki. W garnku umieść mięso z kurczaka, wcześniej przygotowane warzywa, liście laurowe oraz ziela angielskie. Następnie do garnka dodaj wodę. Garnek przykryj przykrywką i gotuj wywar na małej mocy palnika. Co jakiś czas zbierz szumowiny z wierzchu zupy. Rosół gotuj przez około 2 godziny. Po tym czasie dodaj sól. Rosół gotuj przez kolejne 30 minut. Z rosołu wyciągnij warzywa oraz mięso, a sam rosół przecedź przez sito do drugiego garnka. Gotowy rosół podaj z ugotowanym makaronem oraz posiekaną natką pietruszki.
Mięso drobiowe to doskonałe źródło łatwoprzyswajalnego białka zwierzęcego. Odpowiednia podaż białka jest bardzo ważne, ponieważ jego odpowiednia ilość jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Białka w organizmie wykorzystywane są między innymi do produkcji hormonów oraz enzymów, do odbudowy uszkodzonych tkanek. Szczególną uwagę należy zwrócić na podaż białka w diecie dzieci w okresie wzrastania. Rosół przygotowany na bazie mięsa drobiowego stanowi źródło cholesterolu oraz tłuszczów (głównie jednonasyconych, jednak znajdziemy też tłuszcze wielonienasycone oraz nasycone). W esencjonalnym rosole drobiowym znajdziemy również witaminy z grupy B, a także składniki mineralne, do których możemy zaliczyć wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź oraz selen. Witamina B3 obecna w mięsie z kurczaka bierze udział w wielu reakcjach biochemicznych naszego organizmu i jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Natomiast witamina B6, wchodzi w skład enzymów, które odpowiedzialne są za metabolizm białek, tłuszczy i węglowodanów.
Podsumowując: wiesz już, jak ugotować pyszny rosół. Zupa świetnie sprawdzi się jako smaczny obiad dla całej rodziny. Najlepszy rosół często podawany jest jako pierwsze danie podczas wielu uroczystości, np. podczas chrzcin. Dodatkowo chętnie podajemy go na niedzielny obiad. Jeśli będziesz przestrzegać zasady gotowania rosołu, to Twój wywar będzie bardzo esencjonalny i bogaty w wiele cennych składników odżywczych.