Jak ubić śmietanę z mascarpone? Co jeszcze warto wiedzieć?
Lekkie ciasto z kremem, to doskonały wybór na wiele różnych okazji. Można je stworzyć z kilku podstawowych składników. W kremowym cieście nie tylko biszkopt jest ważny, choć on również wpływa na odbiór ciasta. Jednak nawet bardziej liczy się jego wnętrze, czyli krem. Dobry krem, to taki, który jest smaczny, lekki i niezwykle aksamitny. Zwykle, by osiągnąć ten efekt trzeba się nieźle natrudzić. Jednak istnieją kremy, które mona przygotować bez wysiłku. Jednym z nich jest bita śmietana połączona z kremowym serkiem mascarpone.
Serek mascarpone to doskonała opcja do deserów. Jest smaczny, kremowy i niezwykle delikatny. Nic dziwnego, że wspaniale sprawdza się w kremach, zwłaszcza z dodatkiem śmietanki. Jak ubić śmietanę z mascarpone?
- Przygotuj potrzebne składniki:
- Mascarpone - 250g,
- śmietanka kremowa 30% - 200 ml,
- cukier puder 30g.
- Śmietankę wlej do miski i ubij na sztywno.
- Pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier puder.
- Gdy śmietana będzie sztywna, ciągle miksując dodawaj po łyżce serka mascarpone.
- Ubijaj do połączenia składników na gęsty krem.
Mascarpone z bitą śmietaną to doskonały pomysł na pyszny krem do ciast. Jest nie tylko smaczny, ale również łatwy. Całość da się zrobić w domu, tylko mikserem, nie potrzeba do tego żadnych dodatkowych sprzętów. A jak zrobić to najlepiej? Prosty sposób to ubić najpierw śmietankę, a następnie dodać do niej serek. Choć niektórzy dodają serek podczas ubijania śmietanki, by zrobić krem szybko i łatwo, to jednak jest to nieco ryzykowne. Krem przygotowany w taki sposób może się zwarzyć, przez co nie będzie się nadawał do użycia. By tego uniknąć należy dodawać składniki stopniowo.
Mascarpone to ser śmietankowy w kolorze kości słoniowej, wyjątkowo gładki i łatwo rozsmarowywalny. Jego smak jest mleczny i lekko słodki. Z tego względu jest idealnym wyborem do deserów. Jego właściwości wynikają przede wszystkich z niezwykle wysokiej zawartości tłuszczu. I choć to sprawia, że nie jest najbardziej fit wyborem, to przy okazji czyni z niego bardzo smakowity wybór. Mascarpone kojarzy się przede wszystkim z tiramisu. To bardzo dobre skojarzenie, to właśnie w tym deserze spotykamy go najczęściej, choć oczywiście można go dodawać również do wielu innych. Wspaniale sprawdza się w tortach, tartach, czy bezach.
Mascarpone to produkt wysokokaloryczny, bogaty w tłuszcze (zawiera od 60 do 80% tłuszczu), głównie w kwasy tłuszczowe nasycone, które spożywane w dużej ilości przyczyniają się do zwiększenia ryzyka rozwoju otyłości, chorób serca i cukrzycy typu 2. Dodatkowo mascarpone zawiera duże ilości cholesterolu. Mascarpone jako produkt nabiałowy zawiera także różnego rodzaju minerały jak wapń, sód, fosfor, potas, magnez oraz cynk. Wśród witamin, które znajdują się w składzie serka, wyróżnić można: niacynę, B1, B2, B6, B12, E, D, A oraz foliany.
Teraz, gdy już wiesz jak zrobić domową bitą śmietanę z mascarpone, możesz sięgnąć po pyszne wypieki z jej dodatkiem. Dokładny przepis na bitą śmietanę z mascarpone oraz na ciasta z jej dodatkiem znajdziesz również w wyróżnionych inspiracjach na tej stronie.