Jak ubić śmietanę 30? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jesteś w trakcie przygotowywania tortu na przyjęcie urodzinowe, ale nie masz pomysłu na krem? Idealnie się składa, dzisiaj pokażę Ci jak ubić śmietanę 30, dzięki czemu powstanie krem, który idealnie sprawdzi się do ciast i tortów. Zaopatrz się tylko w śmietanę kremówkę.
Następnie:
- Schłodzoną śmietanę wlej do miski.
- Zacznij ubijać na najniższych obrotach przez 20 sekund.
- Po tym czasie zwiększ obrony.
- Ubijaj do momentu, gdy śmietana stanie się gęsta.
Po tym czasie nasza domowa bita śmietana jest gotowa i dobra do spożycia. Wykorzystaj mój przepis i przekonaj się, jak szybko przygotujesz idealny dodatek do deseru lub do ciasta.
Będzie to zdecydowanie lepszy pomysł niż skorzystanie z serka mascarpone. Pamiętaj tylko, że serek mascarpone jest wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.
Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.
Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu.
Nie ma znaczenia, na którą wersję się zdecydujesz, obie będą dobre.
Warto dodać, że mój sprawdzony sposób na idealną bitą śmietanę jest całkowicie bez glutenowy. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Nasza domowa śmietana może być ubita z dodatkiem cukru lub cukru pudru, jeśli zależy Ci na delikatnie świecącym efekcie, dzięki dodatkowi drobnego cukru, śmietana będzie delikatnie połyskująca, szczególnie zrobi wrażenie, jeśli ma występować na zewnątrz deseru.
Śmiało możesz użyć cukru białego, jednak, zamiast niego możesz użyć też cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Te dwie wersje sprawdzą się, jeśli zależy Ci na bardziej słodkim kremie. Cukier puder również nada słodyczy, ale zapewni dodatkowy efekt wizualny. Skoro już wiesz, jak przygotować bitą śmietanę w swoim domu koniecznie przygotuj ją samodzielnie i przekonaj się jak smaczna i pyszna jest w smaku. Dzięki niej w prosty sposób przygotujesz tort urodzinowy. Co więcej, możesz cały tort na bazie biszkoptu posmarować przygotowanym kremem lub jedynie przełożyć blaty biszkoptowe. To dobry pomysł, jeśli nie chcesz zamawiać ciasta na przyjęcie w cukierni, tylko chcesz postawić na samodzielność. Zawsze masz pewność, co tak naprawdę znajduje się w środku. Dlatego tym bardziej warto spróbować. Bardzo Cię zachęcam, na pewno nie pożałujesz. Postaw na dodatek świeżych owoców, a domowy tort idealny na każde przyjęcie urodzinowe gotowe.