Jak ubić śmietanę? Co jeszcze warto wiedzieć?
Bita śmietana to niezwykle smaczny i ciekawy dodatek do domowych deserów. Nie trzeba jednak kupować tej sklepowej, można w łatwy sposób przygotować ją w domu. Jak wiadomo ta domowa, jest najlepsza! Podstawą większości kremów do ciast i tortów jest śmietanka kremówka. Można ją wykorzystać jako przełożenie wielu wypieków, ale świetnie sprawdzi się również jako baza do deserów na zimno czy dodatek do lodów. Na pierwszy rzut oka banalna w przygotowaniu bita śmietana może jednak przysporzyć kłopotów - zbyt rzadka lub zwarzona potrafi zepsuć cały efekt naszego ciasta.
Jeśli chcesz, aby po ubiciu śmietanka pozostawała stabilna, bezpiecznie jest użyć wersji o większej zawartości tłuszczu. Słodka śmietana, czyli tak zwana kremówka 30% lub tortowa 36% to najlepszy wybór. Przy mniejszej zawartości tłuszczu nie ubijemy śmietany do sztywnej, pożądanej konsystencji. Nie mieszajcie artykułów różnych producentów, ponieważ to jeden z powodów, dla których zwykle śmietana nie chce się ubić.
A więc jak ubić śmietanę? Będziesz potrzebować tylko dwóch składników: śmietany (najlepiej wykorzystaj śmietanę kremówkę) i cukier puder.
Ubijanie śmietany jest niezwykle proste i składa się na nie kilka kroków:
- Śmietanę dobrze schłodź, dzięki temu lepiej się ubije. Śmietana powinna spędzić w lodówce co najmniej kilka godzin. Jeśli macie możliwość zorganizowanie pracy z wyprzedzeniem, niech chłodzi się całą noc lub nawet dobę.
- Śmietanę przelej do wysokiego naczynia.
- Przez 30 sekund ubijaj śmietanę na niższych obrotach.
- Zwiększ obroty, dodaj 1 łyżkę cukru pudru i ubijaj, aż śmietana stanie się sztywna.
- Ubita śmietana nie powinna wypływać z miski po odwróceniu. Idealna bita śmietana ma naprawdę sztywną konsystencję.
Uważaj, aby nie ubijać śmietany zbyt długo, ponieważ może to doprowadzić do jej zwarzenia. W efekcie śmietana nie będzie nadawać się do podania. To sprawdzony sposób na to by przygotować bitą śmietanę, która jest pyszna, dobra do deseru, a przy okazji można ją wykonać bardzo szybko.
Niezwykle istotną rzeczą w ubijaniu śmietany jest również odpowiednie przygotowanie sprzętu do ubijania. Dzięki temu można skrócić czas ubijania, a przy okazji zapewnić sobie odpowiednią konsystencję. Najlepiej miskę oraz metalowe części miksera wstawić wcześniej do lodówki. Dzięki temu ubijanie pójdzie sprawniej.
Bita śmietana jest niezwykle smaczna. Można oczywiście urozmaicić ją dodatkiem cukru, cukru waniliowego, czy ekstraktu do ciast. Dzięki temu jeszcze lepiej wzbogaci desery. Bitej śmietany możesz użyć:
- do ciasta,
- do tarty,
- do deseru lodowego,
- do galaretki,
- do sałatki owocowej,
- do babeczek,
- do crumble,
- do shakeów.
To najprostszy sposób na zwiększenie apetyczności deseru. Bita śmietana dodaje słodyczy i wpływa na piękniejszą prezentację dania.
Bita śmietana jest uwielbiana zarówno przez młodszych, jak i starszych. I chociaż ze zdrowym odżywianiem nie jest jej zbytnio po drodze, to w towarzystwie sezonowych owoców i gorzkiej czekolady może znaleźć swoje miejsce w zbilansowanym menu.