Jak szybko rozmrozić rybę?

Istnieje kilka sposobów na szybkie rozmrożenie ryby. Poniżej przedstawiono kilka z nich:
- rozmrażanie ryby w piekarniku. Aby odmrozić rybę umieść ją w naczyniu żaroodpornym. Rybę włóż do jeszcze zimnego piekarnika – będzie ona stopniowo zwiększała swoją temperaturę. Piekarnik nagrzej do temperatury 60 – 70°C. Następnie stopniowo zwiększ temperaturę do 90 – 100°C.
- rozmrażanie ryby w mleku. W tym celu rybę umieść w woreczku i włóż ją do miski z mlekiem tak, aby ryba całkowicie została przykryta. Na kilka minut przed końcem rozmrażania rybę wyciągnij z woreczka i włóż bezpośrednio do mleka. Mleko do rozmrażana ryby powinno mieć temperaturę pokojową.
- rozmrażanie ryby w wodzie. Rybę włóż pod bieżącą, zimną wodę. Następnie stopniowo zwiększaj temperaturę wody do letniej, a następnie lekko ciepłej. Pod koniec rozmrażania rybę skrop sokiem z cytryny i włóż na kilka minut do lodówki.
- ryby możesz rozmrozić również w mikrofalówce. Najlepiej wykorzystać kuchenkę mikrofalową, która posiada funkcję rozmrażania. Rybę w całości rozmrażaj przez około 12 minut, natomiast filety przez około 7 minut.